Internet Archiven kirjastossa on 1,4 miljoonaa digitoitua kirjaa. Kirjastoa pyöritettiin kuten oikeaakin krijastoa: e-opuksia oli tietty määrä, riippuen lahjoitusten määrästä, ja jokaisella e-niteellä oli oma laina-aikansa. Kun kirjan palautti, jonossa seuraava sai lunastaa e-kirjan lainaksi.

Kun koronakriisi puhkesi, Internet Archive poisti nämä rajoitukset, ja antoi kenen tahansa lainata mitä tahansa kirjoja niin paljon kuin huvitti.

Jalo temppu, mutta tekijänoikeuksien kannalta kyseenalainen, ja se kapsahtikin IA:n nilkkaan. Neljä kirjakustantajaa, Hachette, Penguin Random House, Wiley ja Harper Collins, veti Internet Archiven oikeuteen keskellä koronakriisiä, syyttäen virtuaalikirjastoa törkeästä tekijänoikeusrikkomuksesta.

The Verge kertoo, että nyt Internet Archive on lopettanut laajennetun lainaohjelmansa merkittävästi etuajassa. Alun perin rajoittamattomien lainaoikeuksien oli tarkoitus kestää kesäkuun loppuun asti.

Internet Archive siirtyy siis aiemmin hyväksi havaitsemaansa järjestelmään, jonka kanssa myös julkaisijat pystyivät elämään.

On kuitenkin epävarmaa riittääkö tämä tyynnyttämään julkaisijoiden mielet, vai vievätkö ne IA:n joka tapauksessa käräjille. Se tosin voisi olla maineen kannalta ikävä tapaus, sillä tuskin nekään haluavat näyttäytyä tahoina, jotka suuttuvat sivustolle, joka pyrkii liennyttämään koronan vuoksi koteihinsa eristäytyneiden oloa.