Intian keskiosissa Hyderabadin kaupungissa sijaitseva Olive Data Center aikoo sijoittaa ainakin viisi miljoonaa euroa perustaakseen datakeskuksen Suomeen.

Olive tarjoaa tiedon varastointia ja pilvipalveluita asiakkailleen ympäri maailmaa. Yrityksen omistaja Pravin Mohite haluaa rakentaa Suomeen yrityksen Euroopan liiketoimintoja palvelevan keskuksen, sillä Mohiten mukaan Suomi on otollinen paikka datakeskukselle.

”Suomessa on ihanteellinen viileä sää, erinomainen infrastruktuuri ja edulliset sähkö- ja datahinnat. Lisäksi alhaiset tonttihinnat vaikuttivat päätökseen”, hän kertoo Kauppalehdelle Hyderabadissa.

Myös Suomen vakaa yhteiskunta ja luonnonkatastrofien puute painoivat vaakakupissa. Mohite myöntää kotimaansa Intian olevan vähemmän ihanteellinen paikka datakeskukselle heikon dataturvallisuutensa ja äärimmäisten sääolosuhteidensa ansiosta.

Olive sai alkunsa seitsemän vuotta sitten pienellä 25 000 euron alkupääomalla Mohitin ja hänen kahden ystävänsä toimesta. Olive kasvoi ennätysvauhtia datavarastoinnin tarpeen lisääntyessä räjähdysmäisesti Lähi-idässä ja Euroopassa. Nyt yritys tahkoaa 170 miljoonan euron vuosiliikevaihtoa ja sillä on asiakkaita ympäri maailmaa.

”Mietimme myös Ruotsia”

Datakeskuksen perustaminen Suomeen tuli ajankohtaiseksi, koska Olive haluaa olla lähellä eurooppalaisia asiakkaitaan.

”Mietimme myös Ruotsia paikaksi, mutta Suomi voitti olosuhteidensa ansiosta.”

Mohiten mukaan Suomessa on tarvittavaa teknologiaosaamista, tiukat dataturvasäädökset ja muutenkin ilmapiiri on tällä hetkellä sijoituksille myönteinen.

Olive on keskittynyt rahoitusalan asiakkaisiin, kuten Deutsche Bankiin ja verkkoliikkeisiin, kuten amerikkalaiseen Amway-verkkokauppaan.

“Tämä on ainutlaatuista ja tuottavaa bisnestä, sillä datan määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa, ja sen varastoimiseen tarvitaan yhä suurempia tiloja”, hän sanoo.

Mohite ei osannut vielä antaa tarkkaa tietoa keskuksen suuruudesta tai sen sijoituspaikasta.

“Suunnitelmat ovat vielä tältä kohtaa auki. Pystymme kuitenkin toimimaan nopeasti tarpeen vaatiessa.”

Intialaisille teknologia-alan yrityksille Suomi näyttäytyy usein kalliina teknologiamaana, jossa kustannukset ovat huippuluokkaa. Mohiten mielestä Suomi on teknologiamyönteinen maa, jossa on paljon potentiaalia tulevaisuudessa, etenkin datan varastointitoiminnassa.

Hänen mielestään Suomi voisi alkaa markkinoimaan itseään konesalitoiminnan huippuosaajana.

“Suomella on kaikki edellytykset pärjätä kilpailussa”, hän sanoo.