Apple julkisti tiistaina uusia iPhone-malleja. Uudet iPhone 8- ja iPhone 8 Plus -mallit tarjoavat useita uudistuksia. Odotetusta huippulaitteesta tuli kuitenkin äkisti se halvempi malli, kun Tim Cook esitteli iPhone X:n.

Steve Jobsilta vohkitun ”One more thing…” -alustuksen jälkeen Apple löi pöytään todellisen premium-mallin, jolla on myös todellinen premium-hinta. Suomessa iPhone X:n hinnaksi ilmoitetaan 1179 euroa, ja kalliimpi versio maksaa jopa 1349 euroa.

IPhone 8 kalpenee väkisinkin joidenkin iPhone X:n ominaisuuksien rinnalla, mutta kyseessä on eittämättä huippupuhelin. Apple markkinoi kasia ”uuden sukupolven iPhonena”.

Uudet iPhone 8- ja 8 Plus -mallit ovat selviä seiskamallien seuraajia. Niiden ennakkotilaukset alkavat 15.9. ja puhelin tulee kauppoihin 22.9.

Perusmallin näytön koko on 4,7 tuumaa, isommassa 5,5 tuumaa. Puhelimet ovat nyt lasia sekä edestä että takaa. Alumiinia löytyy edelleen rungosta, joka näkyy myös luurin kyljessä.

Laitteet tulevat tarjolle kolmessa värissä: kultana, hopeana sekä ”tähtiharmaana”. Kapasiteetti on joko 64 tai 256 gigatavua. Laitteet ovat vedenkestäviä ja niissä on langaton lataus.

Mukana on uusi A11 Bionic -suoritin, joka on nopeampi kuin edeltäjä A10. Mukana on myös Applen itse suunnittelema grafiikkasuoritin.

Kamerassa on 12 megapikseliä ja siinä on kuvanvakain. Isommassa 8 Plus -mallissa on kaksoiskamera. Apple lupaa kameraan useita parannuksia muun muassa hämäräkuvauksen suhteen.

Yhtiö esitteli useita esimerkkikuvia, joita se väitti muokkaamattomiksi. Niiden laatu oli huomattavan hyvä. Mukana on uusi toiminto, joka hyödyntää kasvontunnistusta ja koneoppimista: laite osaa tulkita kasvoja ja parantaa valaistusta ja yksityiskohtia automaattisesti.

Apple lupaa myös älypuhelinhistorian parasta videokuvaa. Puhelimet kykenevät sekä 4K 60 fps -kuvaan että 240 fps -hidastuskuvaan.

Yhtiö käytti aikaa myös ar- eli lisätyn todellisuuden ominaisuuksien esittelemiseen. Niistä odotetaan älypuhelintaistelun seuraavaa isoa juttua. Ar-sovelluksia varten iPhone 8:ssa on uusi kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi.

IPhone 8 -perusversion hinta on 829 euroa, isommalla kapasiteetilla 999 euroa. Isommassa mallissa hinnat ovat 939 euroa ja 1109 euroa.

IPhone X:ään verrattuna hinnathan ovat suoranaisesti halvat. Eikö? No ei sitten.