Applen omasta sähköpostisovelluksesta on löytynyt merkittävä tietoturva-aukko, kirjoittaa kyberturvallisuuteen erikoistunut ZecOps. Ongelma koskee ainoastaan ohjelman iOS-versiota.

Kyseessä on bugi, joka mahdollistaa hyökkääjän pääsemään käsiksi puhelimen sisältöön sähköpostien avulla. Viestillä tukitaan ensin puhelimen ram-muisti, mikä puolestaan mahdollistaa murtoon vaadittavan koodinpätkän lataamisen.

Uutisesta tekee erityisen hälyttäväksi se, että iOS 13 -käyttöjärjestelmästä lähtien viestiä ei tarvitse edes avata. Hyökkäyksen alkamiseksi riittä, että sähköpostisovellus käynnistyy taustalla.

ZecOpsin tietojen mukaan haavoittuvuus on ollut olemassa jo vuodesta 2015 asti.

Apple kommentoi Motherboardille, että se on jo paikannut bugin käyttöjärjestelmän beta-päivityksessä, ja ongelma tulee poistumaan tulevassa käyttöjärjestelmäpäivityksessä.

Puolestaan TechCrunch huomioi omassa artikkelissaan, että iOS-käyttöjärjestelmää koskevat haavoittuvuudet ovat hakkereiden keskuudessa kuumaa valuuttaa. Korkeiden markkinahintojen takia haavoittuvuuksia hyödyntyvät usein isot kansainväliset toimijat, kuten valtiot. Satunnaisten käyttäjien siis tuskin tarvitsee huolestua satunnaisten hyökkäysten mahdollisuudesta.

ZecOpsin mukaan haavoittuvuutta onkin hyödynnetty esimerkiksi Euroopassa toimivia toimittajia vastaan.