Vakavat Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuudet vaativat välitöntä paikkaamista. Ikävä kyllä kyseiset korjaustiedostot hidastavat suoritinten suorituskykyä merkittävästi. Pc-puolella tahmaaminen voi olla raskas pala nieltäväksi, mutta iPhonella tulokset ovat sitäkin ikävämmät.

Aiemmin Apple rauhoitteli asiakkaitaan sanomalla, että vaikka Spectreltä suojaava päivitys pc-laitteita hidastaakin, Applen tuotteissa se ei tunnu juuri missään. Melv1n ei pelkkiä väitteitä sellaisenaan niellyt, vaan järjesti asiasta käytännön testit.

Melv1n käytti testilaitteena iPhone 6:tta. Kokeissa mitattiin puhelimen suorituskykyä ennen ja jälkeen päivittämisen, ja jotta testitulos olisi mahdollisimman puhdas, kaikki mahdolliset taustalla pyörivät sovellukset hätistettiin pois jaloista. Puhelinta ei myöskään ole jailbreak-murrettu, sen akku on alkuperäinen, eikä sen asetuksissa ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Melv1nin testien mukaan Applen väittämä mitättömästä hidastumisesta on täysin perätöntä vähättelyä. Yhdellä ytimellä suoritetut tehotestit osoittavat, että suorituskyky putoaa 41 prosenttia. Kahdella ytimellä suorituskyky putosi 39 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan kaikissa testin 29 osa-alueella iPhone 6:n suorituskyky laski 39 – 56 prosenttia lukuunottamatta muistin käsittelyä mittaavissa neljässä testissä. Niissä suorituskyky tipahti vain 10 – 21 prosenttia yhdellä ytimellä ja 3 – 15 prosenttia kahdella ytimellä.

Vaikka hidastuminen on ainakin Melv1inin testien mukaan huolestuttavalla tasolla, Melv1n muistuttaa päivityksen tärkeydestä.

”Suorituskyvyn muutos ei ole hakkerointiriskin ja siitä seuraavien ikävyyksien arvoista”, Melv1in toteaa.

Kattavat tulokset löytyvät täältä: suorituskyky ennen ja jälkeen päivityksen.

Melv1nin mittaustuloksia on myös epäilty. Osa kriitikoista arvioi, että osasyy hidastumiseen voi olla iOS 11.2.2 -päivityksen aiheuttama akunsäästöominaisuus. Apple herätti hiljattain pahaa verta hidastamalla vanhempien puhelinten toimintaa: tästä seurauksena käyttäjille tarjotaan aiempaa edullisempaa akun vaihtoa.

Mikäli vanhempi iPhone hidastuu, juuri akun vaihtaminen saattaa siis auttaa asiaa.

Lähde: Tivi