The Guardian kertoo, että Irlanti on vaikean paikan edessä. Se on onnistuneesti nostanut itsensä teknologiayhtiöiden suosioon muun muassa edullisilla verojärjestelyillä, jotta teknojätit ankkuroisivat itsensä Irlantiin ja toisivat maahan runsaasti työpaikkoja.

Osana strategiaa Irlannissa on meneillään varsinainen datakeskusbuumi. Maassa on jo kymmeniä datakeskuksia, muun muassa Googlen ja Microsoftin massiiviset konesalit, mutta lisää on tulossa. Irlantiin rakennetaan parhaillaan 10 uutta datakeskusta, mukaan lukien miljardi euroa nielevä Amazonin keskus, ja 31 konesalia odottaa rakennuslupaa.

Irlanti onkin määritellyt datakeskukset kriittiseksi infrastruktuuriksi, jolloin lupahakemusten käsittelyssä on mukava etuajo-oikeus. Ainoastaan Applella oli liian kiire odottaa.

Datakeskusbuumilla on kuitenkin hintansa.

The Guardianin mukaan Irlanti on jo nyt yksi EU:n pahimmista saastuttajista. Koska se ei ole onnistunut vähentämään kasvihuonekaasujen päästöjä vuoden 2020 tavoitteiden mukaisesti, sitä uhkaa 250 miljoonan euron sakot. Myöhemmistä tavoitteista lipsuminen tietää Irlannille vieläkin suurempia sakkoja.

Ja kyllähän ne tulevat lipsumaan.

Konesalit vaativat nyt jo massiivisesti virtaa. Vuoteen 2028 mennessä ne nielevät arviolta 29 prosenttia maan koko sähköntuotannosta.

Vastatakseen hurjaa kyytiä kasvavaan kysyntään on Irlannin satsattava uuteen energiatuotantoon liki yhdeksän miljardia euroa. Se näkyy päästöissä: vuoteen 2030 mennessä Irlannin hiilijalanjälki kasvaa 13 prosentilla eli noin 1,5 miljoonalla tonnilla.

”Datakeskusteollisuus kasvaa niin nopeasti, että sitä on vaikea käsittää. Jotenkin teknologiayhtiöt saavat kuitenkin selvästi vähemmän huomiota kuin lentäminen tai polttoaineyhtiöt”, Maynoothin yliopiston professori Patrick Bresnihan ihmettelee.

Bresnihanin mukaan Irlannin riippuvuus teknologiayhtiöistä ei saisi mennä isojen ympäristövaikutusten ohitse.

”Jos [teknojätit] lähtisivät, Irlanti olisi aika vaikeassa tilanteessa, mutta näiden ristiriitojen ratkomista ei voi lykätä loputtomiin”, Bresnihan sanoo.