Elektroniikan valmistus Kaukoidässä on palautumassa kohti normaalia, mutta maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin ei voi edelleenkään luottaa. Esimerkin tästä ilmiöstä kertoo tuoreessa analyysissään finanssiyhtiö S&P, joka nostaa esiin uutena riskinä litiumin ja koboltin saatavuuden.

Koronaviruksen aiheuttamat mahdolliset tai todennäköiset katkokset näiden metallien toimituksissa haittaisivat akkujen valmistusta myöhemmin tänä vuonna. Vielä tällä hetkellä litiumista ei ole pulaa viimevuotisen ylituotannon vuoksi, mutta Kiinan vientirajoitukset herättävät S&P:n mukaan huolta.

Muitakin tuottajamaita, kuten Australiaa, Chileä ja Argentiinaa, koskevat poikkeustilasäädökset saattavat myös aiheuttaa ongelmia.

S&P kertookin tuotanto- ja konsultointiyhtiöiden varoittaneen sijoittajia, jotta nämä osaisivat varautua taloudellisen tuloksen laskuun ja mahdollisiin toimitusongelmiin. Esimerkiksi Ernst & Youngin metalli- ja kaivosanalytiikan johtaja Bob Stall arvioi S&P:lle, että jotkin kaivosyhtiöt joutuvat ”todennäköisesti” jättämään toimituksia väliin koronaviruksen vuoksi ja vetoamaan ylivoimaiseen esteeseen.

Litiumia tuottavalla amerikkalaisyhtiö Albemarlella on ollut jo vaikeuksia toisen alkuaineen, bromin, toimituksissa.

S&P:n analyysistä uutisoi The Verge.