Valtiot ympäri maailmaa ovat kiireellä kehittämässä omaa versiotaan koronaviruksen seurantasovelluksesta, jonka avulla tartuntaketjuja voitaisiin seurata entistä helpommin.

Teknisten haasteiden lisäksi sovelluksen käyttöönottoon liittyy muitakin haasteita: suuren osan väestöstä on käytettävä alustaa, jotta sen antamat tiedot ovat tarpeeksi kattavat.

Tässä suhteessa Islanti on kaikessa hiljaisuudessa noussut mallin ennakkotapaukseksi, kirjoittaa MIT Technology Review. Islannin oma versio seurantasovelluksesta Rakning C-19 valmistui vain pari viikkoa sen jälkeen, kun virus oli levinnyt maahan.

Maassa, jossa asuu noin 364 000 henkeä, sovelluksen on ottanut käyttöön noin 38 prosenttia väestöstä. Sovelluksen toimintaperiaate perustuu bluetoothin sijaan gps-paikannukseen.

Suuresta käyttöasteesta huolimatta sovelluksen hyödyt ovat jääneet vaatimattomiksi, kertoo Gestur Pálmason Islannin poliisivoimista. Pálmason vastaa maan tartuntaketjujen jäljittämisestä.

Hän korostaa, että sovelluksesta on ollut hyötyä joissain tapauksissa, mutta se ei ole pystynyt syrjäyttämään perinteisiä jäljityskeinoja.

Pálmason antaa ymmärtää, että sovellusten mahdollisia hyötyjä on liioiteltu kaupallisista syistä.

”Se on ymmärrettävää, sillä sovellus on jotain sellaista, minkä voit ostaa. Haluan kuitenkin tehdä kaikille selväksi sen, että manuaalinen jäljittäminen ei ole yhtään vähemmän tärkeää”, Pálmason toteaa.

Sovelluksen ansiota tai ei, mutta Islannin koronatilanne on muuttumassa parempaan päin. Maassa on todettu kaikkiaan 1800 tartuntaa ja yhteensä 10 virukseen yhdistettyä kuolemaa.