Toukokuussa on käynnistynyt 30 miljoonan euron hanke, jossa kehitetään älykkäitä anturiratkaisuja esimerkiksi autonomiseen ajamiseen ja terveydenhuoltoon. NextPerception-nimistä hanketta koordinoi VTT.

Kysyntä älykkäille anturijärjestelmille kasvaa useilla aloilla, mutta hanke keskittyy terveyteen ja autoteollisuuteen ainakin aluksi, VTT kertoo tiedotteessaan.

”Hankkeen arvo on paitsi ennakoivasti ja luotettavasti päätöksiä tekevien, sulautettua älyä sisältävien anturialustojen kehittämisessä, myös niiden soveltamisessa käytäntöön, siten, että teknologiasta päästään myyntikelpoisiin ratkaisuihin”, hankkeen tekninen koordinaattori, puolijohdevalmistaja NXP:n strategisten kumppanuuksien johtaja Patrick Pype kertoo tiedotteessa.

Hankkeessa pyritään esimerkiksi kehittämään liikenneturvallisuutta parantavia ratkaisuja ja ratkaisemaan automatisoituun ajamiseen kaupunkiympäristössä ja haastavissa sääolosuhteissa liittyviä haasteita.

Kehitteillä on esimerkiksi sovellus, jonka tavoitteena on parantaa tiellä liikkuvien turvallisuutta risteyksissä. Anturit havainnoivat kulkuneuvojen ja jalankulkijoiden sijainteja ja reittejä ja pyrkivät ennakoimaan heidän liikkeitään ja aikeitaan. Tavoitteena on esimerkiksi antaa tietoa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikeradoista.

Hankkeessa pyritään myös kehittämään valvontajärjestelmä, joka tunnistaa sekä kuljettajan kognitiivisen tilan, kuten keskittymiskyvyn häiriintyneisyyden, että tunteet, kuten vihaisuuden. Järjestelmä seuraa myös esimerkiksi kuljettajan valmistautumista kääntymään sekä kuljettajan ja matkustajien toimintaa ja asentoa. Tietoja käytetään autonomisten ajotoimintojen optimointiin.

Kolmivuotisessa hankkeessa on mukana yhteensä 43 kumppania seitsemästä maasta. Mukana on organisaatioita niin liike-elämästä kuin tiedemaailmastakin.

Hanketta rahoittavat Euroopan komissio ja kansalliset rahoittajat yhdessä ECSEL-yhteisyrityksen kautta.