Yhdysvaltain suurinta polttoaineen jakeluverkkoa ylläpitävä Colonial Pipeline on paljastanut Wall Street Journalille maksaneensa yhtiön järjestelmiin iskeneille hakkereille 4,4 miljoonan dollarin lunnaat 7. toukokuuta.

Colonial Pipeline joutui sulkemaan koko jakeluverkkonsa kuudeksi päiväksi Darkside-hakkerijengin iskettyä yhtiön järjestelmiin toukokuun alussa. Sulkemisen seurauksena Yhdysvaltain itärannikolla tuli pula polttoaineesta ja hinnat nousivat pilviin.

Toimitusjohtaja Joseph Blount kertoi maksaneensa lunnaat, koska ei ollut varmuutta iskun laajuudesta ja sen seurausten vakavuudesta. FBI on neuvonut organisaatioita kieltäytymään lunnasvaatimuksista, sillä maksaminen ruokkii rikollista toimintaa. Lunnaat maksamalla ei voi myöskään taata järjestelmien palautumista toimiviksi.

”Tiedän kyllä, että se on erittäin kiistanalainen päätös”, Blunt sanoi haastattelussa.

Hän kertoi keskustelleensa lunnaiden maksamisesta asiantuntijoiden kanssa, jotka tunsivat iskun tehneen Darkside-hakkerijengin entuudestaan.

Vastineeksi lunnaista Colonial Pipeline sai hakkereilta salausavaimen, jolla järjestelmät oli määrä palauttaa ennalleen. Työkalu ei tosin toiminut aivan toivotulla tavalla ja yhtiö joutuu näkemään paljon vaivaa saadakseen kaikki järjestelmät toimimaan entiseen malliin. Joidenkin järjestelmien palautus voi kestää jopa kuukausia ja korjausten loppusumma lasketaan kymmenissä miljoonissa dollareissa.

Raha ei kuitenkaan ole pahin menetys. Blount harmitteli haastattelussa, että tapauksen johdosta koko maailma tuntee nyt yhtiön nimen. Hänen mielestään anonymiteetti oli paljon parempi kuin huono julkisuus.