Koronaviruksen aiheuttama pandemia on luonnollisesti muuttanut myös tietoturvan roolia organisaatioissa. Eikä välttämättä parempaan suuntaan.

Etujärjestö (ISC)²:n eli International Information System Security Certification Consortiumin teettämän tutkimuksen mukaan valtaosa eli 90 prosenttia tietoturvan ammattilaisista tekee töitä kotona ja lähes puolet näistä hoitaa muita tehtäviä kuin niitä, joita varten heidät oli alun perin palkattu.

Nopea murros kohti kotona tehtäviä töitä on pakottanut yritykset sopeutumaan uuteen normaaliin. Selvää on, että äkillisesti kasvaneet etätyöt ovat lisänneet it-tuen tarvetta kotikonttoreissa. Niinpä 47 prosenttia kotona duunia puskevista tietoturvan osaajista on saanut huomata joutuneensa hoitamaan enimmäkseen näitä töitä.

(ISC)²:n tuoreen kyselyn mukaan 90 prosenttia tietoturvatiimien jäsenistä tekee töitä kotona. Kaikki eivät voi, joten loput kymmenen prosenttia turva-ammattilaisista käy yhä konttoreissa hoitamassa organisaatioiden kriittisiä it-tehtäviä, joita ei yksinkertaisesti ole mahdollista tehdä kotoa käsin.

Useimmat näistä työpaikoilla käyvistäkin haluaisivat pysyä kotona. Silti monet sanovat kyselyssä, että silloin mennään kun velvollisuus kutsuu, ZDnet kirjoittaa.

Hakkerit eivät lepää

Monissa tapauksissa työpaikoille joudutaan menemään joko kyberiskun tai muun tietoturvatapauksen aiheuttaman hälytyksen takia. Näiden tapausten määrä on lisääntynyt 23 prosenttia etätöihin laajassa mitassa siirtymisen jälkeisinä viikkoina. Joissakin organisaatioissa tietoturvan tiimit ovat saaneet tutkittavikseen jopa kaksin verroin tapauksia kuin aikoina ennen koronaa.

(ISC)²:n mielestä huolestuttavinta kyselyssä on se, että turvariskit ovat kasvaneet juuri niissä yrityksissä, joissa tietoturvan väkeä on eniten siirretty tekemään muita it-tehtäviä. Tämä osoittaa, että tietoturvan osaajien käyttö muissa töissä kasvattaa hakkeroinnin riskejä ilmeisellä tavalla.

Samaan aikaan hakkerit pysyttelevät kiireisinä. Kyberrikolliset ovat huomanneet, että sellaiset henkilöt, jotka eivät ole ennen tehneet kotitöitä, ovat juuri rosvoille otollisinta riistaa. Koronaviruksen aikana sosiaaliset huijaukset, phishing-tyyppinen tietojenkalastelu ja muut iskut ovat lisääntyneet merkittävästi.

"Covid-19 -kriisi sisältää kaikki ainekset kyberrikollisuuden kasvulle. Sata prosenttia ihmisistä toimii kotoa käsin niissäkin organisaatioissa, jotka eivät ole oikeasti varautuneita tällaiseen. Etätyöläisten määrä on lisännyt kaaosta, koska moni ei tiedä tarpeeksi riskeistä. Houkutukset ovat suuret ja niinpä moni vierailee silkkaa uteliaisuuttaan turvattomilla saiteilla", eräs (ISC)²:n kyselyyn vastannut ammattilainen kertoo.

Tietoturvan tulevaisuus hirvittää

(ISC)²:n johtaja Wesley Simpson sanoo, että tilannetta pahentaa tietoturvan osaajien pula työkaluista ja resursseista. Vastaajista 15 prosenttia on sitä mieltä, että heiltä puuttuu välineitä pitää etätyötä tekevät turvassa. Toisaalta 34 prosenttia sanoo, että vaikka työkaluja on nykytilanteessa tarpeeksi, tulevaisuus pelottaa.

"It-alalla moni ammattilainen tuntee työskentelevänsä kodeissaan yksinään ja unohdettuina. Toivomme, että näiden tutkimustulosten jakaminen muiden it-osaajien ja vertaisryhmien kanssa saa kaikki muistamaan sen, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin", Simpson pohtii tietoturvan tilannetta poikkeusaikoina.