Ison-Britannian teknoalan kasvu on hidastunut ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Pahasti tökkivä EU-eroprosessi, osaajapula ja yritysten it-investointien supistuminen ovat talouden taantuman ensimmäisiä merkkejä alalla, joka on perinteisesti lukeutunut saarivaltakunnan parhaiten kannattavien toimialojen joukkoon.

Pehmeämmän kasvun merkit näkyvät konsulttijätti KPMG:n UK Tech Monitor Index -luottamusmittarissa, joka on toisella neljänneksellä pudonnut lukemaan 53 vuoden ensi neljänneksen 54,4 pisteestä.

Indeksin pisteluku 50,0 tarkoittaa sitä, että muutoksia ei ole tapahtunut suuntaan eikä toiseen. Vaikka pisteluku onkin tuon vedenjakajan yläpuolella, osoittaa huhti-kesäkuun lukema teknoyritysten luottamuksen pudonneen nyt kolmen ja puolen vuoden pohjalukemiin, ITPro kirjoittaa.

KPMG:n mukaan myös teknoalan palkkaustilastot näyttävät toisella neljänneksellä hiipumisen merkkejä. Asiantuntijoiden mielestä tämä johtuu alaa sitkeästi vaivaavasta osaajapulasta.

Kyselyyn osallistuneiden yritysjohtajien mielestä Ison-Britannian talouden yleisesti heikentyvät näkymät yhdistettynä maan EU-suhteiden epävarmuuteen ovat nakertaneet teknopomojen tulevaisuudenuskoa, mikä näkyy supistuneissa it-satsauksissa.

Teknojätit eivät halua polttaa sormiaan

KPMG:n luottamusmittari osoittaa teknoalan myynnin kasvaneen kakkoskvartaalilla kohtuullisesti ja t&k-toiminnan (tutkimus ja kehitys) säilyneen vahvana. Tästä huolimatta uusien tilausten määrät ovat pudonneet heikoimmalle tasolleen sitten vuoden 2015.

"Teknoalan kasvun hidastuminen ja työllisyyden heikentyminen ei yllätä, kun niitä verrataan maailmantalouden odotusten luisuun, joka alkoi jo vuoden alkuneljänneksellä", KPMG:n hallituksen varapuheenjohtaja Bernard Brown perustelee indeksikäyrän tasaantumista.

Hänen mukaansa Britannian suuret teknoyritykset pysyttelevät varovaisina myös vuoden toisella puoliskolla.

"Riskejä halutaan välttää investoinneissa. Toisaalta Britannian vientisektorin it-yritykset voivat odottaa parempaa, koska Yhdysvaltain ja euroalueen keskuspankit ovat löysänneet korkonäkemyksiään", Brown arvelee ja korostaa sitä, että parempia aikoja odoteltaessa kaivataan peräänantamattomuutta ja sitkeää yrityshenkeä.

Yritysjohtajien mielestä myös Britannian poliittinen tilanne näkyy kotimaisen kulutuskysynnän taaperruksessa. Suuria investointeja ja it-hankkeita lykätään siihen asti, kunnes maan tuleva suunta sekä kauppa- ja tullisuhteet alkavat selkiytyä.

Teknohautomoissa muhii menestyviä untuvikkoja

KPMG:n tuoreet indeksikäyrät sojottavat aivan eri suuntaan kuin vielä keväällä annetut muut ennusteet osoittavat. Esimerkiksi Tech Nationin toukokuisen raportin mukaan Britannian teknosektorin kasvuvauhti ylitti kaikki odotukset.

Toukokuussa Britannian teknoala paisui Euroopan nopeinta vauhtia ja jäi jälkeen vain Yhdysvaltain, Kiinan ja Intian kasvusta.

Tech Nation huomauttaa myös siitä tosiasiasta, että Isossa-Britanniassa teknosektorin kasvu on perinteisesti ollut nopeampaa kuin muilla toimialoilla. Tämä näkyy muun muassa it-untuvikkojen saamissa avokätisissä rahoituspaketeissa. Kesäkuussa Britannian it-alalla oli yli 70 yksisarvista eli miljardin punnan startup-yritystä. Viime aikoina näitä tulevaisuuden superlupauksia on syntynyt lisää yksi per kuukausi -tahtiin.