Etätöiden yleistyminen on tuonut mukanaan erikoisen ilmiön, jossa työntekijät ulkoistavat tehtäviään muiden hoidettavaksi ja keräävät silti palkan itselleen. Henkilöstöjohtajien mukaan kyseinen huijaus on yleistä it-alalla, kuten koodareiden ja kehittäjien keskuudessa.

kertoo pakistanilaisesta pilvikonsultista, jolle saksalainen suuren siruvalmistajan työntekijä ulkoisti työtehtäviään. Saksalainen välitti pakistanilaiselle tallenteita yhtiön tiimikokouksista ja jakoi myös käyttäjätunnuksensa sekä salasanansa.

Pakistanilainen pilvikonsultti hämmästyi tajutessaan, että teki töitä salaa työtehtävänsä ulkoistavalle saksalaiselle. Hän kirjoitti kokemuksestaan Reddit-keskustelufoorumille, jossa useat freelancerit vastasivat julkaisuun kertomalla samanlaisista kokemuksista.

Tutkijoiden mukaan kyseiset huijaukset aiheuttavat suuria riskejä yhtiöille. Riskit kasvavat entisestään, jos huijauksia tekevät arkaluontoisia tietoja käsittelevät työntekijät. Osa asiantuntijoista näkee kyseisen toiminnan osana suurempaa ongelmaa, jossa työnantajat eivät pysty hallitsemaan etätyöntekijöitään tehokkaasti.

Rekrytointiyhtiö Matlen Silverin varatoimitusjohtaja Cameron Edwards sanoo, että huijauksia tekevät usein melko korkeaa palkkaa saavat länsimaiset it-työntekijät, jotka ulkoistavat tehtävänsä matalapalkkaisiin maihin. Edwardsin mukaan epäilyttävä toiminta on kuitenkin havaittavissa muutamista merkeistä.

Merkkejä työn ulkoistamisesta voi olla se, että tehtävien hoitaminen vie erityisen paljon aikaa tai se tehdään erikoisina vuorokaudenaikoina. Työntekijä voi myös tarjota tekosyitä sille, miksi ei voi vastata puhelimeen tai puhua videopuheluita. It-osasto saattaa myös havaita, että työtehtäviin liittyvää materiaalia on lähetetty henkilökohtaiseen sähköpostiin tai käyttäjätunnuksia käytetään erikoisissa paikoissa.