Google ja Meta palkkasivat liikaa työntekijöitä koronapandemian alussa, mikä on johtanut kymmeniin tuhansiin irtisanomisiin viime kuukausien aikana, kertoo tekoäly-yhtiö C3.ai:ta luotsaava teknologiamiljardööri Thomas Siebel.

”Asia on ratkennut itsestään”, Siebel sanoo Insiderille.

Noin 3,5 miljardin omaisuuden kerännyt Siebel sanoo, että ettei Googlella ja Metalla ollut tarpeeksi töitä palkkaamalleen henkilöstölle.

”He työskentelivät kotoa, eivätkä tehneet mitään”, Siebel tiivistää.

Miljardöörin oma tekoäly-yritys työllistää noin tuhat ihmistä ja käyttää rekrytointiprosessissa tiukkoja haastatteluja sekä selvittää hakijoiden soveltuvuuden tarkasti. Viime vuonna yhtiö haastatteli 4 000 hakijaa, mutta palkkasi vain 300.

Siebel ei väitä, että hänen yhtiönsä rekrytointitapa olisi ylivertainen muihin verrattuna. Hän sanoo työllistävänsä tiimityöstä pitäviä henkilöitä, jotka nauttivat vaikeiden ongelmien ratkaisemisesta.

”Jos haluat tehdä neljä päivää viikossa etätöitä pyjamassa, mene töihin Facebookille”, Siebel sivaltaa.

Miljardööri vitsailee antaneensa työntekijöilleen ”vapaaehtoisen” toimistotyömääräyksen vuonna 2021.

”Olet joko vapaaehtoisesti työpöytäsi ääressä tai menet vapaaehtoisesti muualle töihin”, Siebel sanailee.

Metalta irtisanotun Britney Levyn kokemukset tukevat Siebelin kertomusta Metan ylisuuresta henkilöstömäärästä. Levyn mukaan hänet sijoitettiin tiimiin, joka ei tehnyt ollenkaan töitä.

”Töiden löytämiseksi täytyi taistella. Ympäristö oli todella erikoinen ja vaikutti siltä, että Meta palkkasi meidät vain siksi, ettemme työskentelisi muille yhtiöille. He hamstrasivat meitä kuin Pokémon-kortteja”, Levy kuvailee.