Maailman suurimman konttivarustamon, tanskalaisen A.P. Moller-Maerskin kybertuvasta vastaava Lewis Woodstock ei unohda ikinä lähes parin vuoden takaisia kiristyshaittaohjelma NotPetyan päiviä. Tuhot olivat niin valtavat, eikä Woodstock voinut edes kuvitella minkään katastrofin käyvän toteen yhtä nopeasti.

"Yhtenä aamuna sylimikrot vain näyttivät avautuvan kovin harvakseltaan ja satunnaisesti. Sitten näin toimistossa pelkkiä mustia ruutuja. Hetki meni aikaa epäuskon vallassa, mutta sitten tilanne iski päälle. Kyberisku oli todella raju", Woodstock muistelee vuoden 2017 kesäkuun 27. päivän aamua varustamon pääkonttorissa Kööpenhaminassa.

Merikuljetus- ja logistiikkajätti Maersk oli joutunut venäläisten masinoiman NotPetya -kiristyshaittaohjelman uhriksi. Iskusta toipuminen kesti kuukausia ja tuhojen korjauskustannukset nousivat noin 350 miljoonan dollarin tietämille, ZDnet kirjoittaa.

Tanskalaisia ei lohduttanut yhtään se, että Maersk ei alun perin ollut edes iskun kohteena. Venäjän valtion tukema, mutta lapasesta karannut NotPetya oli suunnattu ennen kaikkea Ukrainaa vastaan.

Ensin oli pidettävä firman valot päällä

Ison-Britannian kyberturvayksikkö NCSC:n järjestämän CYBER UK 19 -tilaisuuden avajaisissa Skotlannissa esiintynyt Lewis Woodstock kertoo, että Maerskin piti iskun jälkeen tasapainotella liiketoiminnan jatkuvuuden (bc, business continuity) ja tuhoista toipumisen (dr, disaster recovery) välillä.

"Koneet eivät toimineet ja tietoverkkoja piti rakentaa uudelleen käsityönä. Oli todella vaikeaa pitä it-toiminnot yllä heti ensimmäisinä päivinä iskun jälkeen. Rakensimme koko it-infran uudelleen noin kymmenessä vuorokaudessa. Tämä vaati it-tiimeiltä sitkeyttä ja periksiantamattomuutta samalla kun päivittäisissä bisneksissä oli pidettävä valot päällä", Woodstock kuvailee ensi päivien kiihkeää puristusta.

Maerskin tapauksessa koko it-infran jälleenrakentaminen ei ollut mikään vähäinen rasti. Varustamon it-järjestelmissä on noin 50 000 päätelaitetta sekä tuhansia sovelluksia ja palvelimia, jotka toimivat noin 600 paikkakunnalla ja 130 maassa.

Maerskin suurimmat konttilaivat kuljettavat jopa 20 000 teun (teu, twenty-foot equivalent unit) verran kontteja ja aluksia saapuu 15 minuutin välein satamiin jossakin päin maailmaa.

NotPetyan aiheuttamista suurista tappioista huolimatta Woodstock sanoo, että yhtiö selvisi ainostaan siksi, että kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Hänen mukaansa Maerskin toipuminen vaati yhteistoimintaa sekä kumppaneilta, palvelutarjoajilta ja asiakkailta että tietenkin työntekijöiltä.

Asioita taakse päin katsoessaan Woodstock sanoo, että NotPetyan pitäisi toimia hälytyskellona sille tosiasialle, että kaikki organisaatiot voivat huomata olevansa äkkiä myrskyn silmässä - siitäkin huolimatta, että ne eivät edes ole kyberrikollisten ensisijaisia kohteita.

"Siksi kaikkien pitää huolehtia kyberpuolustuksestaan ikään kuin ne olisivat joka hetki hyökkäysten ensi linjan kohteita."

Disaster recovery vaatii kokeiluja

Vaikka datan suojaus verkoissa ja kriittisissä järjestelmissä on tärkeää, nousee kunnollinen toipumissuunnitelma (drp, disaster recovery plan) vielä tätäkin olennaisemmaksi seikaksi.

"Dr-järjestelmän on tietenkin toimittava kaikissa oloissa. Sitä pitää kokeilla ja testata säännöllisesti, jotta organisaatio pysyy toimintakuntoisena pahimman tapahtuessakin."

"Tämä vaatii paljon myös tietoturvasta vastaavilta johtajilta. Heidän pitää todella ymmärtää ydinliiketoimintojen ja niitä käyttävien sovellusten toimintatavat, jotta it-tiimit kykenevät pitämään järjestelmät yllä ja korjaamaan vikoja", Woodstock kuvailee kyberpomojen tehtäviä ja vastuita.

Hänen mielestään dataturva on tasapainoilua ennalta ehkäisevän suojauksen ja vikojen korjauksen sekä tuhoista toipumisen välillä.

"Yritykset, joissa tämä ymmärretään ja joissa tehdään ajoissa tarpeelliset turvainvestoinnit, pärjävät paremmin tulevaisuuden uhkien kanssa", Lewis Woodstock sanoo ja varoittaa, että NotPetyan ja sitä edeltäneen, Pohjois-Koreaan jäljitetyn WannaCryn kaltaiset iskut eivät varmasti jää ainoiksi maailmaa ravisteleviksi roistovaltioiden ja niiden suosimien kyberrikollisten tihutöiksi.

Lähde: Tivi

Lue lisää aiheesta: