Microsoftin piti katkaista kokonainen maa verkkopalveluistaan kiristyshaittaohjelmisto NotPetyan takia kesäkuussa 2017.

CISO Brett Arsenaultin mukaan hänen tietoturvapomon uransa pahin paikka on ollut tuon päätöksen tekeminen muutamassa sekunnissa.

"Kännykkä hälytti 27. kesäkuuta kello 4:13 aamulla. Sain tiedon, että eräs ukrainalainen jälleenmyyjämme oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Meillä oli jo kokemusta WannaCryn hankaluuksista ja NSA:n vinkeistä tiesimme NotPetyasta sen verran, että sen kanssa ei ole leikkimistä."

"Meillä oli vain sekunteja aikaa reagoida ja niinpä suljimme koko Ukrainan Microsoftin verkosta rajoittaaksemme tuhoja", Arsenault muistelee.

Hän huomauttaa siitä, että kesäkuun loppu merkitsee myös kvartaalien päättymistä ja tulosinfoja ja jopa tilikauden päätöksiä monissa yrityksissä, joten juuri näinä aikoina haittaohjelma olisi voinut aiheuttaa vielä moninkertaisia tuhoja ilman nopeaa puuttumista.

"Tuona päivänä opin sen, että näissä hommissa kaikki riippuu valinnoista. Ja vaihtoehdot ovat joko huonoja tai vielä huonompia. Itse arvelin tehneeni Ukrainan kanssa juuri huonon päätöksen."

Haasteita hakkereista hirmumyrskyihin

Brett Arsenaultin 20 vuoden mittaiselle kyberjohtajan uralle mahtuu toki muitakin tiukkoja paikkoja. Yksi tällainen sattui tappavan viitostason hurrikaani Marian iskiessä Dominikaaniseen tasavaltaan ja muualle Karibialle.

Microsoftin kannalta ongelmallisin saari oli Puerto Rico, joka on yhtiön merkittävä verkkoliikenteen keskus eli datahub.

"Meillä oli 365 henkilöä töissä Puerto Ricossa ja heidän turvallisuutensa oli huolistamme ykkönen. Toinen lähes yhtä tärkeä pulma aiheutui saarella ajamistamme 13 kriittisestä bisnesprosessista, jotka oli pidettävä käynnissä kaikissa oloissa", Arsenault kertoo.

Hänen mukaansa tietoturvaväen kriisivalmiuksiin kuului jopa tuhansien tonnien polttoainelastien lähettäminen saarelle lentorahtina. Ihmiset saatiin turvaan ja konesalit pidettyä toiminnassa, vaikka lattioilla lainehti metrin verran tulvavettä.

Hyvikset vetävät lopulta pisimmän korren

Ohjelmisto- ja pilvijätti Microsoft on yksi maailman uhatuimmista ja eniten hakkeroiduista yrityksistä ja Arsenaultin tehtävät yhtiön CISO:na (chief information security officer) ovat varmasti näiden haasteiden mukaiset: hän on aina etulinjassa.

ITPron haastattelussa hän myöntää suuren yrityksen kyberpomon hommien vaikeutuneen muutaman viime vuoden aikana.

"Asenne ratkaisee ja siksi yritän hymyillä. Olen tehnyt nykyisiä töitä kymmenen vuotta ja aloittaessani kykenin vielä nukkumaan yöt hyvin. Mutta nyt herään kahdelta aamulla ja itken kuin vauva", Arsenault naureskelee.

Mutta vakavasti puhuen hän sanoo, että kyberturvan työkalut ovat parantuneet merkittävästi ja helpottaneet ongelmien ratkaisua. Arsenault kehuu erityisesti telemetriikkaa yhdistettynä tekoälyyn ja oppiviin koneisiin.

"Näiden teknologioiden ansiosta Microsoftin kyberturvasta vastaavan tiimin tehokkuus on lisääntynyt 50 prosenttia, vaikka pääluku on on pysynyt samana. Siksi uskon nykyään, että hyvikset lopulta kukistavat pahikset tietoturvassa", Arsenault sanoo.