Muun muassa Tivi-lehti kertoi keskiviikkona italialaisesta materiaali-insinööristä Cristian Fracassista ja häntä avustaneesta fyysikosta Massimo Temporellista, jotka olivat 3d-tulostaneet happilaitteen venttiilejä varsinaisten venttiilien loputtua sairaalasta koronapandemian vuoksi.

Uutisen mukaan venttiilin patenttioikeudet omistava lääketieteellisen teknologian yritys, jonka nimeksi on myöhemmin paljastunut Intersurgical, olisi uhannut haastaa Fracassin oikeuteen patenttirikkomuksesta.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että Temporelli on valehdellut medialle – muun muassa Business Insider Italialle – oikein kunnolla, ja legendaarisen mehevästä tarinasta vain puolet oli totta.

The Verge nimittäin kirjoittaa, että tarinassa on riidatonta nerokas 3d-tulostus ja Intersurgicalin yhteistyöhaluttomuus. Koska firmalla on patentti tuotteeseensa, se ei suostunut luovuttamaan piirustuksia edes hätätilanteessa käytettäväksi, vaikka näin olisikin saatettu pelastaa tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden henkiä.

Yhtiö ei kuitenkaan tosiasiassa uhannut oikeudella, vaan antoi asian olla. Venttiilien listahinta ei myöskään ole pöyristyttävät 10 000 euroa, kuten uutiset aiemmin kertoivat. Nämä molemmat väitteet vaikuttavat olevan Temporellin päästä keksittyjä.

Edellisen itsekritiikin kertoi The Vergelle Alessandro Romaioli, joka oli mukana Fracassin ja Temporellin hankkeessa.

Toisaalta jonkinasteisella varauksella kannattanee suhtautua myös Intersurgicalin omaan selitykseen. Yhtiön mukaan heidän yhteistyöhaluttomuutensa johtui vain lääketieteellisten laitteiden valmistusta säätelevistä laeista.

The Verge ei spekuloi sillä, mikä sai Temporellin valehtelemaan. Kenties syynä oli julkisuudenkipeys tai kenties kostonhalu siitä, että hän kollegoineen joutui piirtämään venttiilin 3d-mallin itse, kun tiedostoja ei saatu käyttöön.