Kauan lykätty ja monien odottama Unity8-työpöytäkäyttöliittymä sekä Mir-ikkunointipalvelin löysivät juuri tiensä Ubuntu 16.10 Yakkety Yakiin.

Kaikki eivät kuitenkaan yllättyneet, sillä Ubuntun kehityksestä vastaava Canonical enemmän tai vähemmän lupasi Unity8-kokeiluversion ilman erillisten pakettien asennustarvetta. Nyt lupaus lunastettiin ja Unity8 sekä Mir-ikkunointipalvelin löytyvät Ubuntu 16.10:n sisäänkirjautumisruudun kautta.

Canonical on kehittänyt Gnomen päälle rakennetun Unity7-käyttöliittymän seuraajaa jo kauan ja hartaasti. Yhtiön nokkamies, eteläafrikkalainen Mark Shuttleworth ehti jo lupaamaan, että Unity8:aa ei pyritä pakottamaan Ubuntun käyttäjille samalla tavalla kuin Unityn ensimmäisiä versioita. Unity8 tulee oletusarvoiseksi ympäristöksi heti, kun Ubuntu-yhteisö toteaa sen riittävän vakaaksi.

Alunperin Unity8:n piti korvata vanha Unity7 jo vuonna 2013 ilmestyneessä Ubuntu 13.10:ssä. Ubuntun oletusympäristönä se ei kuitenkaan toimi vieläkään – ei myöskään Ubuntu 16.10:n julkaisun jälkeen lokakuussa.

Unity8 ei ole valmis millään mittarilla. Samaa voidaan sanoa myös Mir-ikkunointipalvelimesta. Ne ovat mukana vain kokeilemista varten, eikä niitä kannata käyttää vielä päivittäisessä käytössä, jossa vakaus ja yhteensopivuus ovat ehdottoman tärkeitä.

Unity8 ja Mir pelaavat hyvin yhteen, mutta vain mikäli käytössä on avoimen lähdekoodin nouveu-laiteajuri Nvidian GeForce-näytönohjaimille tai vaihtoehtoisesti Intelin avoin laiteajuri yhtiön valmistamille näytönohjainpiireille. Unity8 ja Mir saattavat toimia myös suljettujen laiteajureiden kanssa, mutta yleensä sisäänkirjautumisyritys päättyy vain mustaan ruutuun.