Malleja vertaillessa järkevä kuluttaja ymmärtää nopeasti, että huippumallin hankintaan on vaikea keksiä loogisia syitä, pohtii Tivin kolumnisti Jarmo Pitkänen.

Älypuhelimien kehitys on edennyt hurjaa vauhtia. Vaikka suuret kuviot ovat viime vuosina pysyneet staattisena Androidin ja Applen menestyksen saattelemana, seuraava suuri murros on jo oven takana. Esimakua siitä nähtiin viime viikolla Barcelonan mobiilimessuilla. Siellä otsikoihin eivät hypänneet uudet huippumallit – päinvastoin. Ympäri maailmaa kohuttiin retrohengessä HMD Globalin lanseeraamista edullisista Nokia-puhelinmalleista.

Eniten palstatilaa lanseerauksista sai legendaarisen Nokian 3310 -mallin päivitetty versio, koko nyt lanseeratun malliston edullisin laite. HMD Globalin lisäksi myös monet operaattorit ja verkkokaupat uskovat mallin suosioon, eivätkä suotta.

Hieno mobiilitietokone alkaa hinnallaan lähennellä tuhatta euroa. Siksi huippumallit eivät yksinkertaisesti sovi kaikille ja peruspuhelimille on hurjat markkinat kehittyvien talouksien lisäksi myös teollisuusmaissa. Edullinen puhelin sopii esimerkiksi toiminnallisiin harrastuksiin, joissa rikkoutumisen riski on suuri, Pitkänen muistuttaa.

Edullisen retromallin suosio kätkee alleen toisen älypuhelinmarkkinoiden megatrendin. Markkinahuhujen mukaan Applen iPhonen kymmenvuotismalli ilmestyy loppuvuonna kauppoihin tuntuvasti yli 1000 euron hintalapulla. Samaan aikaan kun huippumallien hinnat ovat hitaasti mutta varmasti nousseet, vastareaktion riski kuluttajien joukoissa kasvaa jatkuvasti.

Vaikka huippumalli sisältää viimeisintä teknologiaa, älypuhelinlanseeraukset ovat jo pitkään olleet pääosin järjettömän epäseksikkäitä. Kameran megapikselimäärän parantuminen, hiukan nopeampi suoritin tai tuuman kymmenesosilla paisunut näyttö eivät aiheuta kuluttajalle paineita jonottaa kaupan ovella.

Malleja vertaillessa järkevä kuluttaja ymmärtää nopeasti, että huippumallin hankintaan on vaikea keksiä loogisia syitä.

Käytännössä hankintapäätöksen taustalla ovatkin aina tunnesyyt: tuorein iPhone-malli tai Samsungin viimeisin Galaxy-sarjalainen on ollut jo vuosikymmenen tietynlainen statussymboli. Huippumallien suosion kasvu on syönyt niiden arvoa, sillä tuoreimmat mallit ovat katukuvassa yleisiä, eikä niiden käyttäjäryhmään kuulumisella voi enää profiloida itseään.

Mikäli viimeisin teknologia ei ole itseisarvo tai huippumallia ei saa käyttöönsä edullisesti, kannattaa puhelinhankintaa harkita tarkasti. Yli 700 euron investoiminen älypuhelimeen on merkittävä päätös. Taloustasapainoa heilauttavalla summalla saa huippumallin, jonka tekninen etumatka ei kestä usein edes puolta vuotta.

Lue koko kirjoitus Tivistä.