Internet Archive on kuuluisa internethistorian taltioinnista Wayback Machinen avulla sekä massiivisen Open Library -verkkokirjaston pyörittämisestä.

Aiemmin Internet Archive on pyrkinyt toimimaan kuten oikeakin kirjasto. Se on sisältänyt satoja tuhansia erilaisten opusten digitoituja versioita, joita käyttäjä on voinut vapaasti lainata ja sitten lueskella niin tietokoneellaan kuin e-kirjalukijoillakin.

Internet Archive on kuitenkin rajannut miten mielin määrin digikirjoja voi ladata. Kustakin pumaskasta on tietty määrä kopioita, ja mikäli ne kaikki ovat lainassa, nide ei ole ollut saatavilla, ennen kuin joku lainaajista oman kopionsa palauttaa.

Tämä on tietysti täysin keinotekoinen rajaus, sillä sähköisestä kirjasta voi todellisuudessa ottaa niin monta kopiota kuin huvittaa.

Ars Technica kirjoittaa, että koronaviruksen pakottaessa kirjastot kiinni ja ihmiset kotiin eristyksiin on Internet Archive luopunut näistä rajoituksista.

Se tarjoaa nyt kaikki 1,4 miljoonaa kirjaansa vapaasti lainattavaksi, ilman rajoituksia.

Internet Archive kertoo, että poikkeustila kirjaston käytännöissä kestää joko Yhdysvaltain hätätilan lakkauttamiseen tai 30. kesäkuuta saakka, kumpi tuleekaan myöhemmin.

Ovien avaaminen on kuitenkin lakiteknisesti mielenkiintoinen tapaus, sillä tekijänoikeuslaki ei ymmärrä pandemian tuomia tarpeita poikkeuksellisille toimille.

Kirjailijoiden tekijänoikeuksia valvova Authors Guild onkin keittänyt asiasta maitonsa hellalle, ja kirjoittanut olevansa tyrmistynyt Internet Archiven räikeästä ja varsin massiivisesta tekijänoikeusrikkomuksesta.

Nähtäväksi jää kiinnostaako Authors Guildia asia vain periaatteellisella tasolla vai aikooko se viedä IA:n oikeustupaan asti, kirjaston kanssa riiteleminen kun olisi koronaviruksen aikana melkoinen pr-katastrofi.