Verkkokauppajätti Amazonin perustaja ja maailman rikkain mies Jeff Bezos on ehdottanut maksavansa kahden miljardin dollarin edestä Nasan kuluja, jos Nasa allekirjoittaa Bezosin Blue Origin -yhtiön kanssa sopimuksen miehitetyn kuulennon kuumoduulin rakentamisesta.

Bezos haluaa kuumoduulinsa osaksi Nasan Human Landing System -ohjelmaa.

”Uskon, että tämä ohjelma on arvokas. Minulle on kunnia päästä tarjoamaan apuani, ja olen kiitollinen siitä, että olen sellaisessa taloudellisessa asemassa, että voin niin tehdä”, Bezos kirjoitti avoimessa kirjeessä Nasan johtajalle Bill Nelsonille.

Amazon-miljardööri lupasi lisäksi kustantaa yhtiönsä koelennon, jolla testattaisiin Blue Moon -kuumoduulin ominaisuuksia. Koelennon kustannukset nousisivat todennäköisesti satoihin miljardeihin dollareihin.

Nasa allekirjoitti huhtikuussa 2,9 miljardin dollarin sopimuksen Tesla-miljardöörin ja maailman kolmanneksi rikkaimman miehen Elon Muskin SpaceX-yhtiön kanssa kuumoduulin rakentamisesta aikaisintaan vuonna 2024. Nasa hylkäsi tuolloin Blue Originin ja puolustusteknologiayhtiö Dynaticsin tarjoukset.

Blue Origin on valittanut hankintapäätöksestä, ja valitukseen pitäisi tulla vastaus ensi viikolla. Bezos haluaa yhtiönsä mukaan kuulennolle SpaceX:n ohella.

”Nasan täytyy vain hyödyntää tämä mahdollisuus ja muuttaa alkuperäistä sopimusta”, Bezos kirjoittaa avoimessa kirjeessään.

Nasan tiedottaja ei kommentoinut Bezosin kirjettä keskeneräiseen valitusprosessiin vedoten.