Madrid

Espanjan kansainvälinen teleyhtiö Telefónica myy yhtiöittämiään matkapuhelinmastoja ja tukiasemia 7,7 miljardilla eurolla yhdysvaltalaiselle American Tower Corporationille.

Kaupan kohteena on Telxius-niminen yhtiö, johon Telefónica on siirtänyt liki 31 000 rakentamaansa tukiasemapaikkaa Espanjassa, Saksassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Kaupan myötä maailman suurin telemastojen ja tukiasemien hallinnoija American Tower valtaa jalansijaa Euroopan markkinoilla, joita tähän asti on kahminut itselleen etupäässä espanjalainen Cellnex.

Amerikkalaisten maksamaa hintaa pidetään kovana, sillä se vastaa noin 30-kertaisesti Telxiusin tähänastista käyttökatetta.

Telefónican osake pomppasi miltei kymmenen prosenttia Madridin pörssissä keskiviikkona, kun kauppa julkistettiin.

Teleoperaattorit ovat viime vuosina alkaneet irrottaa rakentamiaan telemastoja ja tukiasemapaikkoja liiketoiminnastaan saadakseen rahaa velkojen hoitoon ja 5g-verkon investointeihin.

Jatkossa operaattorit vuokraavat käyttöönsä tukiasemat monivuotisilla palvelusopimuksilla.

Tukiasemapaikkojen uusi neutraali omistaja voi vuokrata tilaa useille eri operaattoreille, joilla kullakin säilyy yhä hallussaan oma verkkonsa – eli radiotaajuuslisenssit, antennit ja muu elektroniikka.

Tukiasemayritykset ovat siten lähinnä kiinteistörahastoja. Niiden markkina-arvot ovat nousseet pörsseissä kohisten sitä mukaa kun ne ilmoittavat uusista hankinnoista.

Velkaisen Telefónican arvellaan jatkavan divestointeja

American Towerilla on Telxius-kaupan jälkeen hallussaan pitkästi yli 200 000 tukiasemapaikkaa useilla mantereilla.

Kauppa tuo sille noin 11 000 tukiasemaa Saksassa ja saman verran Espanjassa. Muut noin 9 000 ovat Brasiliassa, Perussa, Chilessä ja Argentiinassa.

Cellnex puolestaan omistaa jo yli 100 000 tukiasemaa Euroopassa yli kymmenessä eri maassa. Myös Cellnex tavoitteli Telxiusin tukiasemia, mutta jäi rannalle.

Telefónican omistusosuus Telxiuksesta oli vain runsas 50 prosenttia. Muut myyjät ovat yhdysvaltalainen KKR-sijoitusrahasto (40 %) ja espanjalaisen Inditex-tekstiilijätin perustajan Amancio Ortegan sijoitusrahasto Pontegadea (10 %).

Telefónica sanoo keventävänsä velkataakkaansa kaupan ansiosta yli neljällä miljardilla eurolla.

Velkaa telejätille jää senkin jälkeen reippaasti. Viime vuoden lopulla velkamäärä oli ilman vuokrasopimuksia runsaat 36 miljardia euroa. Yhtiön käyttökate pysyttelee tasaisesti 14 miljardin euron tasolla.

Telefónican arvellaan jatkavan omistustensa myyntiä. Sen luottoluokitus on vain pykälän verran päälle roskalainaluokan ja osakkeen arvo on laskenut jo monta vuotta peräkkäin.