Yhdysvallat valmistautuu kovaa vauhtia vuoden 2020 presidentinvaaleihin. Republikaaneilla ei ole käytännössä minkäänlaista haastajaa Trumpille, mutta demokraattien ehdokasta haetaan vielä pitkän ja monimutkaisen esivaalijärjestelyn kautta.

Vuoden 2016 ehdokkuuden Hillary Clintonille hävinnyt Bernie Sanders on noussut kisassa kirkkaasti ykköseksi. Kaikki eivät kuitenkaan Sandersin demokraattisen sosialismin taakse halua asettautua. Vastahankaan ovat esimerkiksi Piilaakson miljardöörit, New York Times kertoo.

Esimerkiksi Keith Rabois kertoo valintatilanteessa äänestävänsä ennemmin jopa Trumpia kuin Sandersia. Rabois on ollut johtajana tai sijoittajana lukuisissa Piilaakson tähtiyrityksissä, CV:n riveillä komeilevat esimerkiksi LinkedIn, Square, Yelp ja PayPal. Demokraattien riveistä kannatusta miljardööriluokasta saavat esimerkiksi (miljardööri itsekin) Michael Bloomberg tai juuri kisasta vetäytynyt Pete Buttigieg.

Pääomarahoitusyhtiö Menlo Venturesin osakas Venky Ganesan kertoo myös pohtineensa tilannetta kovasti. ”Neljä vuotta sosialismia vai neljä vuotta lisää Trumpia, kumpi näistä on suurempi paha?”, Ganesan kommentoi NYT:lle mietiskelleensä. Ganesanin mukaan jopa 80 prosenttia hänen rahoitusalan kollegoistaan pohdiskelee tismalleen samaa – muttei uskalla sanoa mitään asiasta ääneen. Osa pohtijoista onkin lähtenyt perustamaan uutta puoluetta nimeltä ”Common Sense Party”. Toistaiseksi pienpuolueiden osa on Yhdysvalloissa ollut käytännössä olematon, nähtäväksi jää miten tolkun ihmisten puolueelle käy.

Sandersin epäsuosio miljardööriluokassa ei tule varmaankaan kenellekään yllätyksenä, onhan ehdokas jopa todennut että ”miljardöörejä ei ylipäänsä pitäisi olla olemassa”. Samoin Sanders on puhunut Googlen hajottamisen puolesta ja todennut Applen maksavan aivan liian vähän veroja. Sanders haluaisi myös nostaa yritysveroa 35 prosenttiin ja verottaa optioita nykyistä aiemmin. Etenkin viimeistä ehdotusta on pidetty jopa Piilaakson tappotuomiona.

Samaan aikaan Sanders nauttii työväestön keskuudessa suurta suosiota – myös Piilaaksossa. Googlen emoyhtiön Alphabetin riveistä kerättiin Sandersin kampanjaan lahjoituksia 499 309 dollarin edestä. Toiseksi teknologiapomojen suosikkiehdokkaaksi noussut Buttigieg keräsi samoista riveistä tukea vain 294 860 dollaria.