Eri puolilla Suomea – ja etenkin Haminan ja Sotkamon seuduilla – ovat aiheuttaneet melkoista kuhinaa amerikkalaisen Silent Partner Groupin (SPG) kertomat suunnitelmat datakeskusten rakentamisesta. Kolmannellakin paikkakunnalla saattaa kohta riittää hämmästeltävää.

SPG kertoi Tiville, että juuri Hamina ja Sotkamo ovat jo valitut sijoituspaikat datakeskuksille. Ihmetystä on herättänyt se, että kukaan kyseisillä paikkakunnilla ei tuntunut tietävän asiasta yhtään mitään. Tämä heitti suuren kysymysmerkin koko hankkeen ylle.

Nyt hanke näyttäytyy uudessa valossa, kun amerikkalainen SPG ja Finnish Data Center Forum FDCF ovat löytäneet toisensa. Ne ovat julkaisemassa maanantaina yhteisen tiedotteen, jossa kerrotaan uusia tietoja hankkeesta. Osin niitä on saatu jo nyt.

Tivin saamien tietojen mukaan SPG onkin rakentamassa kaikkiaan neljä datakeskusta Suomeen. Yksi niistä luvataan tosiaan Haminaan, ja Sotkamo on saamassa kaksi. Neljännen datakeskuksen sijainti on luvattu kertoa tänään maanantaina.

"SPG:llä vaikuttaa olevan kovan luokan ammattilaisia konesalipuolella, sijoituspaikkojen valinnassa on tehty perusteellista työtä. Sen verran voin tässä vaiheessa sanoa, että hanke tulee ravistelemaan Suomen energia-alaa. Enempää en voi kertoa ennen maanantaita", FDCF puheenjohtaja Pekka Järveläinen totesi viime viikolla Tiville.

Alkuperäisten tietojen mukaan Suomeen piti olla tulossa kolme 250 megawatin laitosta. Yhteensä niiden kapasiteetti olisi arvioilta seitsemän kertaa suurempi kuin Googlen Haminan datakeskuksen.

FDCF on muun muassa ict-palveluntarjoajien sekä rakennusalan toimijoiden muodostama yhdistys, joka pitää ensijaisenena tehtävänään pyrkiä kehittämään Suomen konesalitoimintaa, -osaamista ja markkinoita.