Game Awards 2016 -gaalassa palkittiin vuoden parhaita pelejä ja vilauteltiin ennakkonäkymiä tulossa olevista uutuuksista. Mikrobitin Jenkkilän edustus oli luonnollisesti paikalla haistelemasssa tunnelmaa. Suurensuuria yllätyksiä tapahtuma ei tarjonnut, mykistävää Death Strandingin lyhyttä esivideota lukuunottamatta.

Game Awards järjestettiin Microsoft Theatressa, aivan Los Angeles Kingsien kotiareena Staples Centeriä vastapäätä. Voittajajulkistuksien ja pelitiisereiden lisäksi iltaan oli pumpattu muutama musiikkiesitys, joista kaikilla oli jokin yhteys pelimaailmaan. Modernin räbäytyksen lisäksi paikalle oli hoidettu suoraan Australiasta pelisäveltäjä Mick Gordon veivaamaan Doomin soundtrackia livenä. Napsakan djenttauksen taustalla rummutteli hieman yllättäen Periphery-yhtyeen Matt Halpern, ja kosketinsoitinpuolta hoiti Sascha Dikicyan.

Vanhan liiton rässimiehenä jäin kovasti odottamaan alkuperäisessä Doomissa kuultua ja Believeriltä lainattua Sanity Obscure -riffiä. Valitettavasti väliin jäi tällä kertaa, mutta pieni tribuutti Quake II:lle setistä löytyy.

Voittajia julistamaan oli haalittu väkeä niin pelimaailmasta kuin sen ulkopuolelta. Tunnetuin lavalla vieraillut hahmo oli varmasti mestariuimari Michael Phelps, joka muisti mainostaa pelaavansa itsekin Call of Dutyä. Phelps jakoi palkinnon ”kollegalleen”, parhaaksi eSports-urheilijaksi valitulle Marcelo ”Coldzera” Davidille.

Myös Clueless Gamer itse, eli Conan O’Brien pääsi ääneen – mutta vain videolinkin välityksellä. Huvittavin hetki juonnoissa koettiin, kun ääneen päästettiin Uncharted -pelisarjan ääninäyttelijätrio. Ammattilaiset sönkkäsivät juontopuheensa prompterin ruudulta lukien korostetun tönkösti, kuin alakoulun joulujuhlassa konsanaan.

Huomattavasti rennommin joukosta esiintyi Nathan Draken takaa löytyvä Nolan North noutaessaan omaa palkintoaan vuoden parhaasta hahmon esittämisestä. Kohottaessaan pokaalin korkealle ilmaan, hän kehotti ottamaan siitä kuvan, sillä ”Tämä on viimeinen aarre, jonka Nathan Drake ikinä nappaa”.’

Tilaisuuden koskettavimmat hetket olivat aivan pelimaailman ääripäistä. Aivan alussa legendaarinen Hideo Kojima palkittiin erikoispalkinnolla ikonisesta työstään peliteollisuuden parissa. Kojiman elämän viime aikojen käänteet saivat niin tilaisuutta juontaneen ja palkinnon ojentaneen Geoff Keigleyn kuin itse Kojimankin liikuttumaan lähes kyyneliin – ja yleisön chanttaamaan KO-JI-MA -huutoa.

Vielä tätäkin tunteellisempi hetki oli ”Games for Impact”-palkinnon myöntäminen. Syvällistä viestiä välittävien pelien kategorian voitti syöpäsairaan lapsen elämästä kertova That Dragon, Cancer. Oman, syöpään kuolleen lapsensa elämästä pelin tehnyt Ryan Green pidätteli kyyneliä pitkään mikrofonin takana, eikä pystynyt aloittamaan kiitospuhettaan pitkään aikaan. Sali puhkesi aidon tunteen edessä raikuviin aplodeihin.

Monista tulevista peleistä nähtiin tapahtumassa ensi kertaa uutta materiaalia, tai ensivilkaisuja ikinä koskaan missään. Isoilla ennakkopuheilla hypetetty Dauntless sai aikaan lähinnä haukottelua. Guardians of the Galaxystä esiteltiin vain avaruudessa leijuvaa Walkmania, ei tippaakaan enempää. The Walking Dead -sarjan faneille luvassa on lisää samaa nannaa kuin jo aiemmin on nähty. Bulletstormin koukkuna on Duke Nukemin hahmon ja räävittömän kielenkäytön hyödyntäminen.

Nintendon fanipojat sekosivat salissa, kun uutta Zeldaa vilauteltiin. Pleikkarin ja Xboxin uusien pelien rinnalla se vain valitettavasti näytti haalealta ja rumalta. Toivottavasti pelattavuus pelastaa paljon, visuaalisesta puolesta ei mielenkiintoa herättämään ole. Kuvaavaa on, että kasibittispastissi Shovel Knightin lisäosa Spectre of Torment keräsi kokonaisuutena vähintään yhtä suuret suosionosoitukset kuin uuden Zeldan pitkä esittelyvideo.

Kaksi kovinta uutuuspätkää olivat kuitenkin aivan omalla tasollaan. Karkkimaisen hyvännäköinen Mass Effect: Andromeda. Jättiruudulla pyörinyt ”aito pelikuva” oli oikeasti niin nättiä, että screenistä teki mieli haukata palanen. Kaikki muut esittelyvideot jäivät kuitenkin täysin yhden jalkoihin.

Hideo Kojiman tuleva Death Stranding oli henkeäsalpaavan tiivistunnelmainen – vaikka sen trailerissa ei oikeastaan tapahtunut yhtään mitään. Erikoista kuolemanpartiota johtanut Mads Mikkelsen suorastaan naulitsi yleisön penkkeihinsä. Peli ehtii vielä epäonnistua sataan kertaan ennen lopullista julkaisuaan, mutta tämänhetkisen ennakkomateriaalin perusteella kyseessä on pelaamisen tunnelman aivan uudelle tasolle nostava teos.

Mikrobitti ja Jenkkilä ovat paikalla myös viikonloppuna vietettävässä Playstation Experience -tapahtumassa.