Terveiset taas jouluisesta Kaliforniasta. Lunta ei juuri näy – mitä nyt tekosellaista juuri ruiskutettiin ilmaan The Grovella joulumielen tuomiseksi. Aito lumi ei juuri viihdy lähes 20 asteeseen kipuavissa lämpötiloissa. Reilun tunnin automatkan päässä on kuitenkin talviurheilukeskus Big Bear Lake, jonne lunta kaipaava hilpaisee nopeasti Los Angelesista.

Mutta palataanpa reaalimaailmasta takaisin virtuaaliviihteen pariin. Aloitetaan pikkupeleillä, ihmetellään messuständejä, ja lopuksi palataan joulutunnelmiin.

Playstation Experiencessä suurella hypetyksellä esiteltyjen jumalpelien lisäksi tapahtumassa oli kokeiltavana kymmeniä pienempien pelistudioiden tuotoksia. Avaruussota XXVII ja Mätki Kaveria Turpaan LXIX olivat edustettuina aivan liian monella osastolla, mutta samaan aikaan joukosta erottui kasapäin hyvin omaperäisiä peliteoksia. Seuraavassa niistä kiintoisimmat.

The Church in the Darkness ei visuaalisesti vaikuta juuri kummoiselta. Ylhäältäpäin kuvattua viidakossa hiiviskelyä nähtiin jo Commodore 64 -aikaan yllin kyllin. Pelin taustatarina kuitenkin on hyvin harvoin pelimaailmassa koetusta aiheesta. Jonestownista ja Wacon verilöylystä inspiraationsa ammentavassa pelissä päähenkilö on palkattu vakoilemaan Etelä-Amerikkaan sijoittuvan uskonnollisen kultin toimintaa, ja pelastamaan sen kynsiin joutunut ihminen.

Pelin koukkuna on, että joka pelikerralle uskonnollisten johtajien luonteenpiirteet arvotaan uudelleen. Välillä kyseessä ovat kaikille hyvää haluavat sosialistit, joskus taas vainoharhaiset raivohullut. Kultin leirissä kuuluu jatkuvasti suurten johtajien puhetta, ja sekopäisyyden astetta voi arvioida juttujen perusteella. Mielenkiintoisena knoppitietona johtajien ääniroolit vetää aviopari Ellen McLain (Portalin GLaDOSin ääni) ja John Patrick Lowrie (Team Fortress 2:n tarkka-ampuja).

Refactor on hyvin omalaatuinen yhdistelmä Tetristä ja vanhaa kunnon tappavilla lasereilla ja muilla ansoilla täytetyssä tehtaassa seikkailua. Sokkelossa seikkailevan palikan fysiikkamallinnus oli toteutettu erityisen paljon pelaajan hermoja miellyttävästi, ja pelikentän muuttelu ”oman maun mukaan” oli hauska idea. Peliä on kehitelty pitkään, mutta 2017 tammikuussa sen pitäisi lopulta olla valmiina.

Way of the Passive Fist on kieli todella syvällä poskessa väännetty tribuutti 90-luvun turpaanmättöpeleille. Omalaatuisena puolena tärkeintä ei kuitenkaan ole lyöminen vaan lyöntien oikea-aikainen torjuminen. Toki hakkaamaan pääsee itsekin. Jos Prätkähiiret Marsista outoine hahmoineen oli mielestäsi loistoviihdettä, kannattaa antaa myös passiivisen nyrkin tielle mahdollisuus.

Yksi vahvasti tapahtumassa esillä ollut asia olivat pelaajat, joiden motoriikka tai muut fyysiset ominaisuudet eivät salli täyspainoista pelaamista. Dagersystemsin ständillä pelaamista saattoi kokeilla paksut talvirukkaset käsissä, tai kuvassa näkyvät lasit silmillä. Testipelinä toiminutta Uncharted 4:sta sai kokeilla ensin tavallisilla asetuksilla, ja sen jälkeen täydet avustukset päällä. Ilman apukeinoja pelaaminen oli käytännössä mahdotonta.

Mikäli näössä ei ollut vikaa, saattoi toinen toistaan prameampia messuosastoja ihmetellä koko rahan edestä. Gran Turismo Sportia varten oli paitsi rakennettu kilpa-auton koppeja testaamista varten, myös roudattu paikalle muutama oikea auto. Häröimpänä Chevyn kokeellinen prototyyppi Chaparral 2X Vision Gran Turismo.

Eve Valkyrieta varten paikalle ei sentään oltu tuotu oikeita avaruusaluksia, mutta pelin kokeilua varten oli rakennettu futuristisia koppeja.

Farpoint vetäisi pelin kerralla täysin överiksi omalla avaruusosastollaan.

Uncharted-lisäosa Survivalia mainostamaan oli rakennettu kokonainen viidakkokylä.

Lego Worldsia promottiin milläpäs muullakaan kuin oikeilla Legoilla.

Resident Evil 7 -kauhupelin kanssa sopii tietenkin yhteen kummitustalo. Taloon vaadittiin erillisen lipun hankkiminen, ja liput myytiin molempina päivinä loppuun hetkessä.

Playstationin video-ominaisuuksia mainostamaan oli valjastettu Game of Thronesin Iron Throne -valtaistuin.

Pleikkarihahmo Ratchet paljastui myös sarjan suureksi faniksi.

Laitetaanpa loppuun vielä lupaamiani joulutunnelmia. Amerikkalaiseen tapaan kuuluu hyvin vahvasti ”mieluummin överit kuin vajarit”-ajattelu, ja tämä pätee ehdottomasti myös joulukuusiin ja niiden koristeluun.

Tässä joulukortissa Kaliforniasta muutama paikallinen taidonnäyte kuusista ja muista koristeista, Jenkkilä vaikenee nyt tämän vuoden osalta. Palataan asiaan taas ensi vuoden puolella!