Jolla on esitellyt matkapuhelinalan MWC-messuilla uuden Sailfish 3.0 -alustansa, joka lupaa parannuksia muun muassa käytettävyyteen ja tietoturvaan. Jolla hakee uutta kasvua laajemmalla kirjolla laitteita alustalleen, raportoi paikalla ollut Tekniikka&Talous.

Yrityskäyttöä Jolla houkuttelee Sailfish-alustan vpn-tunneleiden ja laitehallinnan tuella. Myös pilvipalveluiden tukea on lisätty, Jolla lupaa.

Monia suomalaisia kiinnostaa, että Jollan kumppani Planet Computers kauppaa Indiegogo-joukkorahoituspalvelussa Gemini pda -laitetta, jossa on fyysinen qwerty-näppäimistö. Aiemmin Sailfish-alustaa on epäviralliasemmin virititetty qwerty-laitteisiin. Gemini-laite muistuttaa näppäimistönsä kanssa jonkin verran Nokian N900-laitetta.

Barcelonassa Jolla esitteli Sailfish-alustansa niin sanotuissa peruspuhelimissa, joissa ei ole älypuhelinten tapaan moniajoa, paljon muistia ja tehokasta suoritinta.

Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki myönsi, ettei peruspuhelimissa nähdä samanlaista moniajon kokemusta kuin älypuhelimista, ja syynä tähän on pääasiassa sovellusmuistin vähyys.

Jolla on myös viilannut käyttöliittymää toimimaan laitteissa, joissa ei ole kosketusnäyttöä.

Myös Google haluaa laajentaa Android-alustaansa alhaisemman teholuokan ja halvempiin puhelimiin Android Oreo Go -alustallaan. Pienimäki ei ollut tästä huolissaan Jollan kannalta. ”Me emme tee liiketoimintaa pakkaamalla mukaan palveluita, vaan lisensointikumppanimme saa tarpeensa mukaan räätälöidä alustaa.”

Kuitenkin Facebook- ja WhatsApp-yhteisöpalvelut toimivat ainakin pikaviestien ja puheluiden osalta.

Pienimäen mukaan älypuhelimet ovat edelleen merkittävä ja tuottoista markkina operaattoreille esimerkiksi Intiassa.

Jolla odottaa, että uusi Sailfish 3.0 tulee kumppaneille saataville kolmannen neljänneksen aikana.

Barcelonassa Jolla etsii uusien puhelinvalmistajakumppaneiden lisäksi aivan uusia laiteryhmiä Sailfish-alustalleen. Yritys on sovittanut alustansa muun muassa kelloon mutta tuote ei ole ainakaan toistaiseksi päätynyt markkinoille asti.

Jolla ei enää valmista puhelimia itse, vaan nimenomaan lisensoi alustaansa laitevalmistajille ja operaattoreille.

Pienimäki kertoi, että Jollan uutiset ovat kiinnostaneet ilahduttavasti mediaa Barcelonassa. Tiedotustilaisuuteen maanantaina osallistui parisenkymmentiä median edustajaa, ja paikalla oli myös TechCrunchin kaltaisia isoja teknologiasivustoja.

Lähde: Tekniikka&Talous