Päivitys 29.11.2017 10:50. Jutussa mainitun tutkimusyhtiön nimi oli aluksi kirjoitettu väärin. Kyseessä on siis Chainalysis, ei Chainalytics.

Bitcoinin alkuajoista tähän päivään saakka louhituista bitcoineista on kateissa 2,78–3,79 miljoonaa kappaletta, arvioi bitcoin-lohkoketjun analytiikkaan erikoistunut tutkimusyhtiö Chainalysis. Enimmillään hukassa olevien bitcoininen arvo on tämänhetkisellä kurssilla siis jopa 30 miljardia euroa.

Bitcoineja katoaa, kun niiden omistaja menettää lompakon hallintaan tarvittavan salausavaimen. Avaimia voidaan menettää esimerkiksi kuoleman tai pelkän huolimattomuuden seurauksen. Koska bitcoin on hajautettu järjestelmä, hävinneen salausavaimen palauttamiseen ei ole mitään keinoa.

Chainalysis on päätynyt lukuihin tutkimalla bitcoinien liikkeitä lohkoketjussa, Forbes kirjoittaa. Yhtiö on jakanut tähän mennessä louhitut kolikot eri segmentteihin ja arvioinut menetettyjen kolikoiden osuuksia kussakin segmentissä.

Esimerkiksi vuoden 2017 aikana louhituista kolikoista ei ole hävinnyt yhtään, Chainalysis arvioi Forbesin mukaan. Kierrossa olevista eli viimeisen vuoden aikana omistajaa vaihtaneista kolikoista on hävinnyt vain kaksi prosenttia. Sijoittajien hallussa olevista eli 1–2 vuotta liikkumattomina olleista kolikostakin vain kaksi prosenttia on hukassa.

Sen sijaan jopa 50 prosenttia yli kaksi vuotta vanhoista kolikoista on Chainalysisin arvion mukaan kadotettu. Kokonaan kadonneita ovat myös niin sanotut Satoshi-kolikot eli bitcoinin keksijän Satoshi Nakamoton omistamat kolikot. Nakamotoon liitettyjä kolikoita oli alun perin runsas miljoona kappaletta.

Prosenttiosuudet perustuvat korkeampaan arvioon kadonneista kolikosta. Matalammassa arviossa vain 30 prosenttia vanhoista kolikoista on hävinnyt.

Forbes pitää Chainalysisin arviota bitcoinin määrästä aiempia arvioita luotettavampana. Chainalysis on hankkinut kannuksia esimerkiksi tekemällä yhteistyötä Yhdysvaltain veroviranomaisten ja eurooppalaisen poliisin Europolin kanssa.

Vaikka Chainalysisin käyttäät keinot ovat salaisia, yhtiö on kertonut käyttävänsä esimerkiksi tilastollista analyysia lukujen saamiseen. Hyviä ajankohtia datan saamiseksi ovat niin sanotut forkit eli lohkoketjun haarautumiset. Viimeisein haarautuminen tapahtui viime kesänä, kun bitcoin ja bitcoin cash eriytyivät.

Lähde: Tivi