Mikrobitti kertoi eilen päätöksestä, jonka Kuluttajariitalautakunta antoi tiistaina nettikaupan perumiskäytännöistä. Toisessa tiistaina julkaistussa ratkaisussaan lautakunta päätti olla suosittelematta hyvitystä asiakkaalle, joka oli hankkinut kaupasta liian pienitehoisen kannettavan tietokoneen syksyllä kolme vuotta sitten.

Asiakas vaati kaupan purkamista, koska Windows ei saanut asennettua automaattisia päivityksiä liian pienen kiintolevytilan vuoksi. Käsipelillä tapahtuvat asennukset olisivat puolestaan tavalliselle käyttäjälle liian vaikeaa, ja päivittämätön järjestelmä tietoturvariski.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan valituksessa on kyse lainsäädännön näkökulmasta siitä, onko automaattisten päivitysten puute koneessa virhe.

Myyjä ”G” vastasi tähän, että asiakas oli valinnut oma-aloitteisesti halvimman kaupasta löytyneen tietokoneen, tuohon aikaan 222 euron hintaisen HP Stream 14:n Intel Celeron N3060-prosessorilla. Myyjän mukaan asiakkaalle oli huomautettu koneen vaatimattomista ominaisuuksista varsinkin tallennustilan osalta, ja tälle ehdotettiinkin vaihtoehtona parempaa konetta.

Internetistä löytyvien spesifikaatioiden mukaan ssd-muotoista massamuistia on HP Stream 14:ssa vain 32 gigatavua. Automaattipäivitykset eivät myyjän mukaan onnistu, jos levy on näin pieni, ja päivitykset onkin tehtävä itse ulkoiselle levylle.

Myyjä kertoi tulleensa asiakasta vastaan asentamalla päivitykset myymälässä veloituksetta useita kertoja sekä antaneensa asiakkaalle päivitysohjeet ja ylimääräisen ssd-muistikamman.

Kuluttajariitalautakunta myönsi, että päivitysten tekemättä jättäminen voi olla merkittävä tietoturvariski. Lautakunnan mukaan ”kuluttajan tulee kuitenkin ymmärtää erityisen edullisen ja pienellä tallennustilalla varustetun tietokoneen ostaessaan varautua siihen, että koneen jatkuva käyttö voi edellyttää enemmän vaivannäköä kuin paremmin varustellun koneen käyttäminen”.

Lautakunta huomautti myös, että myyjä oli oman vastauksensa mukaan ohjeistanut asiakasta päivitysten tekemiseen ja tullut tätä vastaan. Niinpä Kuluttajariitalautakunta katsoi, että manuaaliset käyttöjärjestelmäpäivitykset eivät muodostaneet tietokoneessa virhettä.