Tänä vuonna pc- tai kännykkäkaupoille lähtevä joutuu raottamaan lompakkoaan enemmän kuin aiempina vuosina. Hinnat nousevat, ja erityisen kysyttyjä ovat kalliimman hintaluokan laitteet.

Tutkimusyhtiö Gartner ennustaa, että pc-koneiden hinnat kipuavat ylöspäin tänä vuonna 1,4 prosenttia. Kännyköiden hintoihin ennustetaan jopa 4,3 prosentin kasvua.

Hintojen nousu johtuu suurelta osin komponenttien kallistumisesta. Lisäksi käyttäjät päivittävät mobiililaitteitaan yhä kalliimpiin vaihtoehtoihin, joissa on enemmän ominaisuuksia. Kuluttajat välittävät entistä vähemmän hinnasta ja ostavat ”elämäntyyliinsä sopivia laitteita”, toteaa Gartnerin tutkimusjohtaja Ranjit Atwal.

Gartnerin ennustus tukee Lenovon operatiivisen johtajan, Gianfranco Lancin, aiempia lausuntoja, joiden mukaan komponenttien puute puskee hintoja rajusti ylös.

Gartnerin mukaan muun muassa nand-flash-muistien hinnat ovat kaksinkertaistuneet viime vuoden kesäkuusta.

Komponenttien ostaminen on yleisesti kalliimpaa kuin aikaisemmin. Lisäksi nuoret kuluttajat ovat valmiita maksamaan laitteistaan yhä enemmän.

Kuluva vuosi on merkittävä älypuhelinmarkkinoilla. Samsung julkaisi hiljattain Galaxy S8 -lippulaivamallin, ja myöhemmin tänä vuonna Applelta odotetaan iPhonen kymmenvuotista taivalta juhlistavan puhelinta. Lippulaivamalleihin ennustetaan noin 4 prosentin hinnankasvua.

Gartnerin mukaan pahiten hinnannousuista kärsivät kuitenkin halvat Android-puhelimet, jotka ovat suosittuja esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa nimenomaan edullisuutensa vuoksi.

Gartner ennustaa tänä vuonna toimitettavan maailmanlaajuisesti kuluttajille yhteensä 1,9 miljardia älypuhelinta, mikä on rahtusen enemmän kuin viimevuotinen 1,89 miljardia.

Pc-markkinoilla suosiossa ovat kalliit pelikoneet sekä 2-in-1 -hybridilaitteet, joiden ostajat ovat valmiita maksamaan paljonkin hyvästä laadusta. Halpojen läppäreiden suosio on hiipumassa, ja esimerkiksi Dell ja HP ovat kaventamassa tarjontaansa. Edullisissa kannettavissa, kuten Chromebookeissa, on usein vanhenevia komponentteja, vähän muistia ja tallennustilaa sekä heikkolaatuiset web-kamerat.

Tänä vuonna toimitettujen tietokoneiden ja tablettien määrä putoaa vuoden 2016 439 miljoonasta 426 miljoonaan, Gartner ennustaa. Pc-koneiden osalta uumoiltu pudotus on 270 miljoonasta 265 miljoonaan, tableteissa 169 miljoonasta 161 miljoonaan.

Lähde: Tivi Otsikkoa päivitetty klo 23:54