Montrealissa, Kanadassa majaansa pitelevä lakitoimisto Calex Légal virittelee joukkokannetta pelikehittäjä Epiciä vastaan. Kiistakapulana on hittiräiskintä Fortnite ja sen riippuvuutta aiheuttava pelimekaniikka.

Calex Légaliin oli alun perin yhteydessä kahden 10- ja 15-vuotiaan lapsen vanhemmat. Vanhempien mukaan Fortnite saa ihmisaivot erittämään hyvänolontunnetta aiheuttavaa dopamiinia samaan tapaan kuin kokaiinin käyttäminen.

Eikä kyseessä ole vahinko. Kanteen mukaan Epic pyrki kehittämään Fortnitesta niin addiktiivisen kuin realistisesti mahdollista. Pelitalossa perehdyttiin palkattujen psykologien avulla ihmisen psyykeen ja aivojen toimintaan, väittää Calex Légalin lakimies Esposito Chartrand.

Chartrand syyttää Epiciä nuorisolle kohdennetun, erittäin addiktiivisen pelin kehittämisestä. Samalla hän pyytää muita Fortnite-riippuvaisten lasten vanhempia olemaan yhteydessä lakitoimistoon.

Kanne on rakennettu vuonna 2015 kohua herättäneen tupakkaoikeudenkäynnin perustalle. Tuolloin Quebecin korkein oikeus nuiji pöytään päätöksen, jonka mukaan tupakkayhtiöt eivät varoittaneet riittävän selvästi suurta yleisöä tupakoinnin vaaroista. Vastaavaa tuomiota haetaan nyt Epicille.

Lakitoimistoon alun perin yhteydessä olleet vanhemmat kertoivat, että mikäli he olisivat tienneet Fortniten olevan niin addiktiivinen, he eivät olisi koskaan antaneet lastensa pelata sitä. Vanhemmat syyttävät Fortnitea heidän lastensa elämän pilaamisesta.

Epiciltä vaadittava vahingonkorvaussumma ei toistaiseksi ole julkista tietoa, mutta asiasta kirjoittaneen Techspotin mukaan se mitä todennäköisimmin on merkittävä.