Europarlamenttiedustajat haluavat sitovia määräyksiä, joilla taataan, että laturit sopivat kaikkiin älypuhelimiin, tabletteihin ja muihin kannettaviin laitteisiin. Aiemmin EU-komissio kannusti teknologiayrityksiä kehittämään standardiratkaisun. Monet valmistajat ovatkin siirtyneet yhdessä käyttämään microusb- ja sittemmin usb-c-liitäntää, mutta jotkin valmistajat, kuten Apple, eivät ole suosituksen perusteella ryhtyneet toimiin.

Päätös syntyi EU-parlamenttiedustajien äänestyksessä äänin 582-40, MacRumours uutisoi.

Tarkoitus on sekä helpottaa kuluttajien elämää että vähentää kuluja ja elektroniikkajätteen määrää, kun joka laitteen laturi ei jää turhaksi laitteen tullessa elinkaarensa päähän. Päätös voisi arvion mukaan vähentää vuosittain elektroniikkajätteen määrää 51 000 tuhannella kilolla.

Vuonna 2019 EU teetti kyselyn latureista. Viidennes kuluttajista vastasi, että heillä on ollut merkittäviä ongelmia epästandardien laturien takia.

Apple on turvautunut suosituksen porsaanreikään. Yhtiö on tarjonnut asiakkaille sovitinta, jolla sen oman Lightning-liittimellisen laturin saa toimimaan muiden EU-alueella myytävien laitteiden kanssa.

Vuonna 2016 Apple kannatti usb-c-liitintä standardiksi virtalähteille, mutta ei laitteisiin. Yhtiön mukaan usb-c:n käyttäminen maksaisi sille 2 miljardia dollaria ja kangistaisi sen kykyä innovoida. Apple siis väitti käytännössä, että iPhone ei voisi olla niin ohut kuin se on, jos siinä tulisi olla usb-c-portti.

Apple palkkasi Copenhagen Economicsin tutkimaan asiaa. Selvityksen mukaan usb-c-liittimen säätäminen pakolliseksi maksaisi kuluttajille 1,5 miljardia euroa, mutta ympäristöhyödyt olisivat 13 miljardin euron luokkaa. Selvitys myös katsoi, että vaikka 49 prosentissa kotitalouksista on monenlaisia latureita, vain 0,4 prosenttia kotitalouksista kärsi merkittävää haittaa tämän vuoksi.

Jää nähtäväksi, muuttuuko tilanne jatkossa eli pakottaako EU alueellaan myytäviin laitteisiin usb-c-portit vai riittääkö joko sovittimen tarjoaminen tai latausjohdon muuttaminen usb-c-johdoksi ja Lightning-sovittimen tarjoaminen sen kanssa.