OpenAI on tekoälytutkimuslaitos, joka pyrkii saattamaan parhaimmat tekoälyyn liittyvät tutkimustulokset koko maailman saataville ja hyödyksi. Nyt julkisuuteen on tuotu musiikkia luova Jukebox-neuroverkko.

OpenAI:n blogissa kerrotaan tarkemmin miten Jukebox toimii, halutessaan sitä pääsee myös itse kokeilemaan. Kovin nopeita tuloksia ei kannata odottaa, sillä tutkijoiden mukaan yksi minuuttia valmista musiikkia vaatii yhdeksän tuntia laskenta-aikaa.

Tähän mennessä Jukeboxille on syötetty 1,2 miljoonaa biisiä pureskeltavaksi. Se on analysoinut ja luokitellut niitä, ja osaa luoda pyydetyn tyylistä musiikkia tyhjästä - tai tarvittaessa jatkaa eteenpäin sille annetusta pienestä musiikkinäytteestä.

Mikäli Jukebox-tuotosten antaa soida vain taustamusiikkina, eivät ne välttämättä herätä sen suurempaa ihmetystä. Tosin äänenlaadullisesti teokset vastaavat heikkolaatuista radiolähetystä. Tämä osaltaan vaikuttaa siihen, että paikoin erikoisiinkin ratkaisuihin ei välttämättä kiinnitä huomiota.

Tarkalla korvalla kuunnellen tekoälymusiikki kuitenkin paljastuu melkolailla välittömästi. Lil’Alien-kanavalla Youtubessa julkaistu näyte tekoälyn täydentämästä Never gonna give you up -kappaleesta muuttuu sanojensa osalta melkoiseksi sekasotkuksi heti, kun ohjakset kappaleen eteenpäin viemisessä annetaan konevoimien haltuun.

Joissakin tyylilajeissa sanojen sekamelskasta ei ole suurta haittaa. Six Feet Under -henkinen death metal toimii vastaansanomattomalla tavalla - ja kappaleen sounditkin ovat genreen sopivalla tavalla primitiiviset. Tekoäly on pyrkinyt myös mallintamaan progressiivisen rockin pariin sittemmin siirtynyttä metallisuuruutta Opethia. Valitettavasti vanhan koulukunnan fanien toiveet eivät toteudu tekoäly-Opethinkaan kohdalla, robottiääninen Mikael Åkerfeldt ei örise, vaan laulaa melodisen puhtaasti.