Yle kirjoittaa junien huonosti toimivista nettiyhteyksistä, joista on kärsitty kaiken aikaa. Tilanteen on toivottu kohentuvan 4g-verkkojen kattavuuden parantuessa – etenkin kun johtavat operaattorit ovat sitoutuneet kattamaan rautatiet ensi vuoden helmikuuhun mennessä. Niillä ei kuitenkaan ole haluja satsata asiaan hirveitä summia, eikä ongelma välttämättä operaattorien toimin ratkeakaan.

”Voimme panostaa radan varsiin miljoonia, emmekä silti saa kaikkia matkustajia tyytyväiseksi. Samalla rahalla saadaan jossakin muualla monta tuhatta käyttäjää täysin tyytyväiseksi. Meidän täytyy priorisoida”, DNA:lla Radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo Ylelle suoraan.

Osittain junissa koetut ongelmat nettiyhteyden kanssa ratkeaisivat pystyttämällä tukiasemia tuhkatiheään ratojen varsille, mutta eivät kokonaan. Isoja teknisiä haasteita asettavat junan liike – tukiasemalta toiselle vaihdetaan kaiken aikaa – sekä junan metallirungon aiheuttama fyysinen este signaalille.

Jälkimmäinen ongelma on yritetty torpata jo vuosikymmenen alussa asentamalla juniin signaalinvahvistimia. Vaunuihin luodaan matkustajien käyttöön wifi-verkko, joka käyttää kaikkien operaattoreiden mobiiliverkkoja. Käytössä olevat laitteet ovat kuitenkin jääneet jälkeen teknisestä kehityksestä, koska ne on tehty 2g- ja 3g-verkkoja varten eivätkä juuri hyödynnä 4g:n mahdollisuuksia. Tähän vedoten operaattorien on helppo sysiä ongelmanratkaisua VR:n pihalle: vahvistimet pitäisi päivittää.

Ylen mukaan VR on kutsunut kaikki operaattorit keskustelemaan junien nettiyhteyksien parantamisesta vielä tämän kuun aikana. Jonkun pitää raottaa lompakkoaan, mutta kenen?

Entä se ensi helmikuun takaraja, johon operaattorit ovat sitoutuneet? Se on osittain veteen piirretty viiva, sillä 4g-verkkojen toimilupaehtoihin kirjattiin aikanaan, että verkon pitää kattaa rautatiet. Tarkemmin ei määritelty, millä tavalla ja käytettävyydellä tämän pitäisi tapahtua.

Asian valvonta kuuluu Liikenne-ja viestintävirasto Traficomille, joka voi puuttua tilanteeseen, jos radalla on katvealueita. Ylen mukaan valvoja menee radan varteen ja kokeilee, saako yhteyden 4g-verkkoon. Jos yhteys löytyy, homma lienee hoidossa. Kokonaan eri asia tietysti on, onko yhteydestä mitään iloa junamatkustajille.