Mitä arkaluontoisempaa tietoa järjestelmässä on, sitä kauempana koko järjestelmä tulisi pitää internetistä. Vanha kyberturvan sääntö aiheuttaa nyt koronaviruksen myötä hankaluuksia monille yhtiöille, Wired kirjoittaa.

Yhdysvaltojen kyberturvallisuusvirasto kehotti hiljattain kriittisen infrastruktuurin parissa työskenteleviä yrityksiä valmistautua erilaisiin etätyömahdollisuuksiin koronatartuntojen varalta.

Aivan kädenkäänteessä tämä ei kuitenkaan huipputärkeää ja salaista informaatiota käsitteleviltä organisaatioilta onnistu. Monissa laitoksissa varsinaiset ohjausjärjestelmät ovat täysin omassa verkossaan, johon ei ole millään tavalla pääsyä ulkopuolelta, vaan niiden käyttäminen vaatii fyysistä läsnäoloa.

Toisaalla on vain tyydytty luomaan ohjelmallisia esteitä ohjausjärjestelmien ja julkisen internetin väliin. Nyt esteisiin torppaavatkin etätyömahdollisuudet. Rendition InfoSecin perustaja Jake Williams kertoo Wiredille eräästä asiakkaastaan, jonka järjestelmiin oli kyllä mahdollista ottaa etäyhteyksiä, mutta niiden määrä oli rajattu yhteen kerrallaan. Todellista katastrofitilannetta varten rakennettu järjestelmä ei vastaa tämänhetkistä tarvetta, jossa kaikki yhteydet pitäisikin yhtäkkiä sallia etänä.

Joissakin paikoissa sataprosenttinen etätyö ei yksinkertaisesti ole mitenkään mahdollista. FireEyen konsulttina työskentelevän Chri Sistrunkin mukaan esimerkiksi öljynjalostamoita tai sähkölaitoksia ei vain pysty käyttämään etänä, vaan paikalla pitää olla henkilökuntaa kellon ympäri.

Tekijöistä voi kuitenkin pian olla pulaa,sillä Edison Electric Instituten ennusteen mukaan jopa 40 prosenttia huoltoalan työntekijöistä voi pian olla joko itse sairaana, karanteenissa tai kotona huolehtimassa sairastuneista läheisistä.

Salaisista salaisinta informaatiota käsittelevä NSA puolestaan on kieltänyt kaikenlaisen töiden viemisen kotiin. Määräyksestä ei ole hellitetty edes koronaviruksen myötä. Sairaaksi itsensä kokeville työntekijöille on kuitenkin luvattu kahden viikon palkallinen sairausloma.