Star Trek on klassinen scifi-sarja, joka nauttii vankkaa suosiota nörttipiireissä, moni Mikrobitin lukijakin muistanee Niko Nirvin aiheeseen liittyvät hehkutukset takavuosilta. Innokas fani yrittää nyt parantaa 90-luvun Deep Space Nine -sarjan laatua.

Alkuperäinen Star Trek -sarja sekä Patrick Stewartin supertähteyteen singonnut The Next Generation kuvattiin alunperin enimmäkseen filmille. Niistä on siis helppo tehdä tekniikan edistyessä aina vain näyttävämpiä digiversiota alkuperäismateriaalit uudelleen skannaamalla. Deep Space Nine kuvattiin filmille, mutta editoinnissa käytettiinkin jo videotekniikkaa, jonka resoluutiossa ei ole hurraamista, eikä sarjasta siten ole tarjolla sen enempää hd -tarkkuuden versiota kuin 4k-silmäkarkkiakaan.

CaptRobau-nimellä esiintyvä innokas harrastaja on kuitenkin päättänyt yrittää modernein keinoin hyödyntämällä tekoälyä. Kuvien tarkkuuden parantamiseen tarkoitettu AI Gigapixel hyödyntää aidoilla valokuvilla opetettuja neuroverkkoja, ja mitäpä muuta elokuvat ja tv-sarjat ovatkaan kuin joukko peräkkäin esitettyjä kuvia. Tekoälyn avulla tv-ajan 480p-tarkkuudesta tehdyt 1080p-kuvat ovat parhaimmillaan häkellyttävän hyviä.

Kyseessä on kuitenkin vain valokuvien käsittelyyn suunniteltu ohjelmisto. Vaikka yksittäiset ruudut näyttäisivätkin hyviltä, videossa on elintärkeää pitää peräkkäiset ruudut yhtenäisen näköisinä. Hämmästyttävää kyllä, tässäkin AI Gigapixel suoriutuu kiitettävällä tasolla, kuten esimerkkivideosta näkyy.

Tekoälyllä voi yrittää nostaa tarkkuutta jopa 4k-tasolle asti, mutta CaptRobau kertoo ettei omista 4k-televisiota tai -monitoria, joten laadun lopullinen tarkastelu on hankalaa. Kiinnostuneita varten tarjolla on kuitenkin myös 4k-tarkkuudella renderöity pätkä sarjasta.

Teknisesti olisi siis mahdollista toteuttaa jopa koko sarja 4k-tarkkuudella. Tässä kohtaa peliin astuvat kuitenkin tekijänoikeudet. Paramountin pitäisi innostua ajatuksesta, sillä puhtaasti fanivoimin tehdyt ja levitetyt uudelleenmasteroinnit ovat valitettavan laittomia. Nyt tarjolla on vain pieniä otteita siitä, miltä sarja voisi hd-laadulla näyttää.

Mikäli yhtiö kuitenkin ryhtyisi toimeen, saataisiin lopputuloksena vieläkin parempaa laatua, sillä käytössä olisi alkuperäismateriaali kaupoissa myytyjen tai televisiosta tulleiden jaksojen sijasta.

[Uutista korjattu 23.3. 12:23, täsmennetty sarjan tuotantotapaa]