Windows-tietokoneiden tietoturvassa ei tapahtunut dramaattisia muutoksia viime vuonna, arvioi ohjelmistoyhtiö Microsoft vuosiraportissaan. Osaa kyberuhkista on saatu vähennettyä, mutta uusia on kasvussa.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft on julkaissut vuosittaisen tietoturvaraporttinsa, johon se on koonnut oman arvionsa mukaan vuoden 2018 merkittävimmät tapahtumat tietoturvassa.

Raportin mukaan suurin muutos vuoteen 2017 oli, että kyberturvallisuuden asiantuntijoiden toimet ovat purreet, ja rikolliset ovat joutuneet muuttamaan toimintatapojaan. Etenkin havaitut kiristyshaittaohjelmien määrät vähenivät maailmanlaajuisesti 78 prosenttia tammikuusta 2018 saman vuoden joulukuuhun.

Tietoturva-alan toimien lisäksi kirityshaittaohjelmatapausten väheneminen johtuu Microsoftin mukaan myös siitä, että organisaatiot ja käyttäjät ovat paremmin tietoisia uhkista. Käyttäjien varovaisuus on lisääntynyt ja tiedostojen varmuuskopiointi on yleistynyt.

Perinteisten haittaohjelmien tartunnat vähenivät myös keskimäärin 34 prosenttia viime vuonna, Maakohtaiset erot olivat kuitenkin isoja, esimerkiksi Suomessa 1,74 prosentissa ja pahimmillaan Etiopiassa Afrikassa 26,5 prosentissa Windows-koneita. Paras tilanne oli Irlannissa: 1,26 prosenttia. Ruotsissa haittaohjelmalöytöjä oli Suomea enemmän 2,43 prosenttia.

Lue lisää Kauppalehdestä.