Venäjää kohtaan suunnattujen pakotteiden rasittama asevalmistaja Kalashnikov pyrkii hakemaan uutta asiakaskuntaa nuorista tekniikkaentusiasteista.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema toimitusjohtaja Dmitri Tarasov kertoo, että yhtiö tavoittelee liikevaihtonsa kasvattamista kuudellakymmenellä prosentilla yli 50 miljardiin ruplaan (noin 560 miljoonaa euroa) vuoteen 2025 mennessä.

Yhtiö on kärsinyt pakotteista, joita Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet Venäjälle Krimin niemimaan miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi.

Uusia asiakassegmenttejä tavoitellaan muun muassa Kalashnikovin viime syyskuussa esittelemän Ultima-haulikon avulla. Haulikkoon on integroitu tietokone, ja wifi- sekä bluetooth-tuettu ase voidaan synkronisoida älypuhelimen kanssa.

Esittelyvideo löytyy jutun lopusta.

”Haluamme houkutella uusia asiakkaita, jotka eivät ole tyypillistä kohdeyleisöämme. Tavoittelemme asiakkaita, jotka ovat adrenaliinin perään. Eräänlainen pelillistäminen voi myös olla mahdollista”, Tarasov kertoo.

Tärkeää uutta liiketoimintaa ovat ainakin dronet, ja taskulamppujen, veitsien sekä muiden brändättyjen tuotteiden myyntiä pidetään lupaavana mahdollisuutena.

Aseteknologian popularisoinnissa on toki myös toinen puolensa. Kun Mihail Kalashnikov 1940-luvulla kehitti nimeään kantavan AK-47 -rynnäkkökiväärin, hän tuli kehittäneeksi aseen, jota on perustellusti kutsuttu maailman pahimmaksi joukkotuhoaseeksi.

AK-47 oli suhteellisen edullinen valmistaa, pieni ja kevyt kantaa sekä helppo käyttää. Se on vikasietoinen vaikeissakin olosuhteissa sekä nopeasti purettavissa sekä uudelleenkoottavissa.

Alunperin Neuvostoliiton ja muiden Varsovan liiton maiden perusaseeksi valmistettua AK-47:ää ja sen variantteja sekä klooneja on valmistettu arviolta sata miljoonaa kappaletta.

Suomessa Puolustusvoimat hankki AK-47 -perheen rynnäkkökivääreitä aikanaan Kiinasta ja Itä-Saksan jäämistöstä noin 200 000 kappaletta, ja se on myös kotimaisen RK-62:mme henkinen isä.

Vääjäämättä AK-47 on löytänyt tiensä myös niin lapsisotilaiden, terroristien kuin joukkomurhaajienkin käsiin.

Neuvostoliitossa ja sittemmin Venäjällä kansallissankarin asemaan noussut Kalashnikov kuoli vuonna 2014 94-vuotiaana. Elämänsä loppupuolella hänen kerrotaan tuskailleen myös oman moraalisen vastuunsa kanssa.

AK-47:n ja automaattiaseiden historiasta kiinnostuneille suositeltavaa lukemista on ainakin C. J. Chiversin kirja The Gun (suomennettu nimellä Aseiden Ase).

Esittelyvideo näkyy alla.