YouTube-kanava Testing Gamesilla asetettiin vastakkain kaksi Nvidian edellisen sukupolven huippuohjainta, GeForce RTX 2080 Ti:tä. Jekkuna oli se, että toinen oli suoraan pakasta nykäisty malli, toisella puolestaan oli louhittu kryptovaluuttaa puolentoista vuoden ajan.

Yllätys ei liene, että kryptolouhintaan käytetty näytönohjain suoriutui pelitesteissä uutta kaveriaan heikommin. Ero oli noin kymmen prosentin luokkaa, pois lukien Forza Horizon 4, jossa suorituskykyeroa kertyi enemmän.

Ero suorituskyvyssä selittyy sillä, että louhintaan käytetty kortti toimi alemmilla kellotaajuuksilla ja kävi kuumempana. Tämä on luonnollista, sillä käytön aikana näytönohjaimen sisuksiin on kertynyt pölyä ja muuta tauhkaa.

Kortti ei kuitenkaan ole kaatopaikkatavaraa, vaan sitä voi virvoitella parilla yksinkertaisella niksillä. Mikäli taloudesta löytyy atk-osaamista, kannattaa kiinnittää huomiota näytönohjaimen jäähdytykseen esimerkiksi lämpötahnaa lisäämällä. Vanhat tahnakerrokset ovat voineet kuivahtaa rajun käytön seurauksena.

Toinen elvytyskikka on vielä yksinkertaisempi. Kortin voi nimittäin imuroida tai puhaltaa paineilmalla. Näin siitä poistuu suuri määrä vuosien varrella kertynyttä pölyä ja muuta epätoivottua ainesta.

Testing Gamesin testeissä kryptolouhintaan käytetty GeForce RTX 2080 Ti kävi noin 10–20 astetta virkaveljeään kuumempana. Siitä syystä kortti ei käyttänyt koko suorituskykypotentiaaliaan, vaan boost-kellotaajuudet pysyivät maksimin alapuolella, Techspot huomauttaa.