Mediatoistimien käyttötarpeet ovat mullistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nettiyhteyksien nopeutumisen myötä videoita voidaan suoratoistaa netistä ongelmitta aina 4k-tarkkuuteen saakka, kohta jopa 8k-tarkkuudella.

Toistimet ovatkin kehittyneet yksinkertaisista videotoistimista monipuolisiksi yleislaitteiksi, joiden videopalvelutukea saa laajennettua sovellusten avulla.

Mediatoistimia on lukuisia erilaisia. Osalla voi vain heijastaa toisen laitteen ruudun isommalle näytölle, monipuolisimpia niistä voi käyttää jopa pelikoneina.

Chromecast (testattu aiemmin Mikrobitissä) on hintaansa nähden mainio mediasoitin telkkariin kytkettynä, mutta äänentoiston osalta se on vaatimaton eikä hallitse muun muassa Dolby Atmos -ääniä lainkaan.

Mikrobitti testasi hiljattain kärkipään mediatoistimia. Apple TV 4K ja NVidia Shield TV Pro tunnetaan maailmalla tämän hetken laadukkaimpina ja monipuolisimpina mediasoittimina. Molemmat on rakennettu nimenomaan median suoratoistoon niin laadukkaasti kuin tällä hetkellä on mahdollista. Molempien ohjehinta on yli 200 euroa. Lue testi tästä linkistä.

Halvemmallakin pääsee. Suomessa vielä vähän tunnettu Roku irtoaa halvimmillaan noin 25 dollarilla, tarjouspäivinä vieläkin edullisemmin. Rokun kautta televisioon aukeaa aivan käsittämätön määrä erilaisia videopalveluita, joista täälläpäin maailmaa ei ole kuultukaan. Lue testi tästä linkistä.

Halvimmillaan Roku-maailmaan pääsee parillakympillä, mutta kaiken palvelusta saa irti käyttämällä noin satasen hintaista Roku Ultra -boksia. Kuva- ja äänistandardien osalta se tarjoaa perus-Rokua enemmän. Lue testi tästä linkistä.

Aiemmin olemme testanneet muun muassa edellisen sukupolven Nvidia Shield TV:n ja Apple TV:n sekä nipun muita mediatoistimia: Xiaomi Mi Box, Samsung UBD-M9500, OTT R-TV Box, Asus VivoStick PC, Google Chromecast Ultra, Odroid C2 + LibreElec, Raspberry Pi 3 + Osmc, IntBox Q8 OTT Tv Box, Qnap TS-251A-2G sekä MiraScreen.

Mikä mediatoistin on paras?

Ostajan on ymmärrettävä, mitä mediatoistimeltaan haluaa. Myynnissä on halpaa ja kallista, hyvää ja huonoa, eivätkä hinta ja laatu aina kulje käsi kädessä.

Bitti on pyrkinyt tutustumaan mahdollisimman erilaisiin mediatoistimiin. Testijoukko on ominaisuudet, hinnat ja käyttömahdollisuudet huomioiden laaja.

Älytelevisio voi riittää, mutta ei enää aina

Sopivan mediatoistimen valinta riippuu loppujen lopuksi omista käyttötarpeista.

Uudehkon älytelevision ostajat pärjäävät useimmiten television omilla sovelluksilla nettipalveluissa, mutta oman mediakirjaston täysipainoiseen hyödyntämiseen televisioiden kyvyt eivät riitä. Televisio ei myöskään yleensä taivu pelaamiseen.