Aika monella sellainen jo on: Suomi on siitä erikoinen paikka, että täällä mobiilidata on maailmanlaajuisessa vertailussa todella halpaa. Toinen meikäläinen epämuodostuma on se, että dataa saa rohmuta niin paljon kuin jaksaa.

9/10 suomalaisesta vastaa varmasti kyllä, jos kysytään ovatko rajaton data ja puhelut hyvä asia puhelinliittymässä. Todellisuudessa operaattorit eivät kuitenkaan anna mitään ilmaiseksi.

Rajaton mobiilidata ostetaan usein varuiksi, kun omaa datankäyttöä ei osata arvioida tai ennakoida tarkkaan. Monen käyttäjän kohdalla mobiilidatan käyttö kuukaudessa jäänee kuitenkin huomattavasti alle 10 Gt:n määrän. Toki ilmainen data sallii sitten kunnon luukuttamisenkin, vaikka monessa kohtaa saman kulutuksen saisi hoidettua wlan-yhteydellä.

Mikrobitti laski auki rajattoman ja käytön perusteella laskutettavan liittymän todellisen hinnan. Lue koko juttu.

Vertasimme kolmen ison operaattorin rajattomia liittymiä halvimpaan saatavilla olevaan liittymään, jossa puheluista, tekstareista pitää maksaa erikseen ja dataakaan ei saa kiinteällä hinnalla rajattomasti.

Tyypillinen samalla nopeudella varustetun rajattomasti puheluita ja viestejä sisältävän 4g-puhelinliittymän hinta on halvimmillaan 27 euroa kuukaudessa.

Vertailussa olivat mukana DNA:n edullisin rajaton liittymä DNA Nopea 4G Rajaton, Elisa Huoleton 50M, Elisa Huoleton 150M sekä Telia Rajaton 100M. Niitä vertailtiin myös Moi Mobiilin perusliittymään, joka maksaa 6 euroa kuukaudessa.

Oman liittymän tietojen vertaileminen vaatii hieman työtä, mutta se kannattaa. Monelle käyttäjälle perusliittymä voi hyvin olla edullisempi ratkaisu.

Lue lisää: