Huomattavasti useampi ihminen haluaa käyttää ja käyttääkin Spotifya ilmaiseksi kuin kuukausimaksua maksaen. Maksavien asiakkaiden osuuden kasvattamisen luulisi olevan palvelun ykköstavoite, mutta ilmeisesti kokonaismäärää arvostetaan enemmän.

Spotify on yrittänyt ohjata käyttäjiä maksaviksi asiakkaiksi tarjoamalla kuukausimaksulla parempaa palvelua: ei mainoksia, täysi vapaus valita kuunneltava musiikki ja vieläpä parempi äänenlaatu.

Bloomberg on saanut vihiä, että ohjia ollaan löysäämässä vapaamman kuuntelun suuntaan, vaikka palvelusta ei haluaisikaan maksaa. Kun nykyisin albumilta tai soittolistalta ei voi poimia kuultavakseen juuri haluttua kappaletta, kohta ilmeisesti voi. Käytettävyyden odotetaan paranevan myös muuten.

Ilmaiskuuntelijoiden paremmalla palvelulla yritetään ilmeisesti kasvattaa kokonaiskäyttäjämääriä. Viime vuoden lopulla käyttäjiä oli 157 miljoonaa, näistä maksavia asiakkaita 71 miljoonaa.

Ilmaiskäytöllä on vastustajansa musiikkipiireissä. Levy-yhtiöt ovat pitkään sanoneet, että liian hyvä ilmaispalvelu laskee musiikin arvostusta ylipäänsä. Artisteille kertyvät soittokorvaukset vaihtelet suuresti sen mukaan, onko kuuntelija maksava asiakas vai ilmaiskäyttäjä. Jälkimmäisten kuuntelukerroista maksetaan paljon vähemmän.

Spotify on koko olemassaolonsa ajan ollut raskaasti tappiollinen, joten on hieman outoa, että se olisi harkitsemassa muutosta, joka vaarantaa tulovirran.

Lähde: Tivi