Samsung on julkaisemassa uuden Galaxy S9 -älypuhelimensa ensi sunnuntaina 25. helmikuuta. Onko odotus ollut sen arvoista, kannattaako uutta laitetta ostaa?

Ennakkoon valuneista tiedoista päätellen luvassa ei ole välttämättä erityisen mullistava puhelinuutuus.

Samsung hypettää puhelintaan ennen kaikkea kameran parannuksilla. Tammikuussa julkisuuteen tulleessa kutsussa oli iso violetti numero ”9” mustalla taustalla, minkä lisäksi mukana on teksti ”The camera. Reimagined.”

Cnetin ja Tom’s Guiden mukaan yksi tai useampi S9-malliston puhelin käyttäisi tuplakameraa. Voi olla, että Samsung on petrannut tekniikkaa muutenkin.

Muita parannuksia tullaan varmasti näkemään esimerkiksi suoritinpuolella. S9 on yksi ensimmäisiä puhelimia, johon tulee ainakin joillakin markkinoilla Qualcommin uusi Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri. Sen kerrotaan olevan erittäin kehittynyt, ja sen pitäisi muun muassa tuottaa sävykkäämpiä kuvia ja videoita, säästää akkua sekä tarjota aiempaa parempia turvaominaisuuksia.

Suomessa myyntiin tulevassa S9:ssä Snapdragon 845:ttä ei kuitenkaan todennäisesti nähdä, vaan täkäläisessa mallissa on Samsungin oma Exynos-järjestelmäpiiri, todennäköisesti uusi 9810-malli.

Yksi asia puhelimessa on melko varmasti suurempi: hinta.

Tech Radarin lähteiden mukaan puhelin maksaisi jopa 100 euroa enemmän kuin edellinen S8-malli, mikä tarkoittaisi hintalapun olevan Yhdysvalloissa noin 850 euroa. Suomessa edellisen mallin julkaisuhinta oli 829 euroa, Plus-mallin 929 euroa. Nyt ollaan siis perusmallissakin lähellä 1000 euron haamurajaa – tai ehkä jopa sen yli.

On tietenkin mahdollista, että Samsung yllättää. Todennäköisesti uudessa mallissa leikitään iPhone X:n tavoin ainakin kasvontunnistustekniikalla.

Mutta takaisin peruskysymykseen: kannattaako uutta laitetta ostaa? Päätöksen tekee kukin itse, mutta varsin hyvän diilin käyttäjä saa todennäköisesti myös S8:sta, joka on edelleen erittäin hyvä puhelin. Uuden mallin ilmestyessä S8:n hinta putoaa todennäköisesti huomattavan paljon, jopa 15 prosenttia 12 kuukauden aikana. Tällä hetkellä puhelinta myydään noin 150 euroa halvemmalla kuin kauppoihin tullessaan.

Laite voitti muun muassa Mikrobitin vedenkestävien puhelinten testin. Kokonaisuutena Samsung Galaxy S8 oli testin mukaan ”lähes täydellinen suoritus, jonka ainoa merkittävä ongelma on huono sormenjälkilukija”.