Olisiko vielä tarvetta yhdelle kännykän lisälaitteelle ja näppärälle pikku sovellukselle? Philipsin Lumify-anturi saattaa siinä tapauksessa olla juuri sinun valintasi. Se on Android-puhelimeen liitettävä ultaräänianturi, jonka kuvaa katsellaan puhelimelta ja jota käytetään sovelluksen kautta.

Lumify ei tosin ole ihan jokapojan eikä -tytön tutkimusväline. Se on tarkoitettu ammattilaisille, ja sen 9 000 euron hintakin saattaa rajoittaa kuluttajakäyttäjien kiinnostusta. Ultraäänilaitteeksi se on kuitenkin edullinen, ja suosio on kovassa nousussa terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Tutuin ultraäänikuva ainakin lapsiperheellisille lienee odottavien äitien vauvaultra.

Lumify-anturi liitetään Android-puhelimen tai -tabletin usb-väylään, ja se ottaa käyttövirtansa puhelimen akusta. Sähkönsaanti on syy myös siihen, että Lumify ei ainakaan vielä toimi Apple-tuotteilla.

Itse käyttö hoituu sovelluksen kautta. Ultraäänikuvaa katsotaan puhelimen näytöltä, se voidaan striimata normaalin kännykkä- tai wlan-yhteyden kautta ja samalla vaikkapa neuvotella näkymästä lääkärikollegan kanssa. Systeemi on myös kytkettävissä potilastietojärjestelmiin.

Sovellusalueita huokealle ultraäänilaitteelle on kosolti. Kiinnostusta ja käyttöä on niin päivystyksissä, ambulansseissa kuin vaikkapa urheilulääkäreilläkin, mutta se kelpaa apuvälineeksi myös vaativammissa sisätautien tutkimuksissa.

Lumify tuli Suomessa markkinoille viime vuoden lopulla, jolloin julkisen puolen hankintamäärärahat oli jo käytetty loppuun. Tiettävästi kiinnostus on kääntynyt hankintapäätöksiksi tämän vuoden puolella.

Lumifyista lisää Philipsin sivuilla.