Sveitsiläiset ovat hyväksyneet kansanäänestyksessä maan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun vakoiluoikeuksien lisäämisen.

Suuri enemmistö, 66,5 prosenttia äänesti uuden lain puolesta. Laki antaa maan turvallisuuspalvelulle paremmat edellytykset salakuunnella puheluita, tutkia sähköpostiviestejä sekä käyttää piilotettuja kameroita ja mikrofoneja.

”Viime kuukausien terrori-iskut Euroopassa tekivät viestimme välittämisestä vaikeampaa. Viestimme oli, että lisääntynyt valvonta ei välttämättä tarkoita parempaa turvallisuutta”, lakia vastaan kampanjoineen sosialistinuorten puheenjohtaja Tamara Funiciello pahoittelee.

Sveitsin puolustusministeri Guy Parmelin on äänestystulokseen tyytyväinen. ”Päätös antaa Sveitsille modernit työkalut taistelussa nykyistä uhkaa vastaan”, Parmelin hehkuttaa.

Lisääntynyt valvonta ja yksityisyyden puolesta puhuvien järjestöjen välinen taistelu on arkipäivää useissa maissa. Sveitsissä yksityisyyden takaava lainsäädäntö on kuitenkin tähän asti ollut erittäin tiukkaa.

SwissInfolle puhuneen analyytikon mukaan lakiin penseästi suhtautunut poliittinen vasemmisto ei kuitenkaan kyennyt olemaan asiassa riittävän yhtenäinen, mikä varmisti heidän tappionsa. Ennen äänestystä julkaistun viimeisen mielipidemittauksen mukaan lain puolustajille oli 18 prosentin etumatka.