Monet työntekijät ovat siirtymässä etätyöhön. Päätös kotiin siirtymisestä voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Vuonna 2018 noin viidennes teki etätyötä kuukausittain tai useammin.

Päivittäin tai viikoittain etätyötä teki 14 prosenttia. Nyt etätyöntekijöiden määrä kasvaa merkittävästi. Riittääkö verkon kapasiteetti?

”Kyllä. Etätyössä käytetään suhteellisen vähän dataa”, sanoo DNA:n siirtoverkot -yksikön johtaja Mikko Kannisto.

Samalla suuri joukko koululaisia saattaa siirtyä kotiin. Kotona lapset ja sairastavat aikuiset kuormittavat verkkoa pelaamalla ja katsomalla videopalveluita, kuten Netflixiä.

Kanniston mukaan tämäkään ei riitä tukkimaan verkkoa niin, että yhteiskunnan kannalta tärkeämpi liikenne jumiutuisi.

”Kapasiteetti on mitoitettu korkeimman piikin mukaan, mikä verkossa voi olla. Arvioimme, että viihdekäytön lisääntyminen ei tuki verkkoa. Todennäköisesti käyttö tasaantuu useammalle tunnille päivässä”, sanoo Kannisto.

Nyt suuria piikkejä tulee, kun tuhannet pelaajat lataavat saman aikaisesta esimerkiksi sadan gigatavun paketin peliinsä. Yksi tunti Netflixin HD-tason elokuvaa sisältää noin 3 gigatavua.

Todennäköiset ongelmat ovat toisaalla.

”Ongelmia voi syntyä, jos työantajan vpn-hteydet eivät ole ajan tasalla”, sanoo Kannisto.

”Sopimuksessa voi olla määritelty maksimikapasiteetti tai käyttäjämäärä. Jos sopimusta ei olla muutettu vastaamaan kasvanutta etätyötä, voi tästä tulla ongelma.”

Muutokset saa tehtyä ottamalla yhteyttä palvelun tarjoajaan.

Lisäksi työntekijöiden käyttöoikeuksissa ja ohjelmistojen asennuksissa saattaa olla puutteita.