Kansainvälinen avaruusasema ISS testaa Linuxilla ryyditettyä vesijäähdytteistä supertietokonetta. Tarkoituksena on pohjustaa tulevaa matkaa Mars-planeetalle.

Projekti toteutettiin Hewlett Packard Enterprisen ja avaruushallinto NASAn yhteistyönä. Yhteistyökumppanukset pyrkivät selvittämään, millaisia haasteita supertietokone kohtaa avaruudessa yhden vuoden ajanjakson aikana.

Yksi vuosi ei valikoitunut testijakson kestoksi sattumalta, vaan kyseessä on keskimääräinen aika, jonka miehitetty Mars-matka tulisi vaatimaan, ZDNet kirjoittaa.

Monet avaruuden tutkimisessa tarvittavat laskelmat suoritetaan yhä Maassa, sillä avaruus asettaa omat haasteensa tietotekniikalle. Maassa suoritettavat laskelmat aiheuttavat kuitenkin oman ongelmansa, kun viive kasvaa. Esimerkiksi Maan kiertoradalla ja jopa Kuussa astronautit voivat viestiä lähes reaaliajassa.

Mars on kuitenkin täysin toinen tarina, kun viestin lähettämisen ja vastaanottamisen välinen viive saattaa kasvaa jopa 40 minuuttiin, ZDNet huomauttaa. Mars-avaruusalus tulee tarvitsemaan korkean luokan rautaa, jonka ohjelmiston pitää olla vakaa ja luotettava pitkiäkin aikoja. Juuri tästä syystä ISS:llä testataan juuri Linux-supertietokonetta.

”Spaceborne” -tietokone on käytännössä vesijäähdytteinen Apollo 40 -palvelin, ja HPE sai sen käynnistymään ensiyrittämällä. Testivaiheessa supertietokone ylsi jopa yhden teraflopsin laskentatehoon, joka vastaa biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa. Se on noin 30 kertaa tavallisen kannettavan tietokoneen laskentatehon verran, ZDNet muistuttaa.