Joukko Googlen insinöörejä ja muita työntekijöitä on perustanut ammattiliiton, uutisoi New York Times. Liiton nimi on Alphabet Workers Union ja se toimii telekommunikaatio- ja media-alan työntekijöitä edustavan Communications Workers of America -liiton tytärorganisaationa.

Liiton perustamisesta on vastannut uutisen mukaan yli 225 yhtiön työntekijää. Perustustyötä on tehty salassa noin vuoden ajan. Liiton puheenjohtaja Parul Koulin ja varapuheenjohtaja Chewy Sawin mukaan liitto edustaa kaikkia Googlen työntekijöitä mukaan lukien osa-aikaiset ja alihankkijat. Ilman vakituista työsopimusta olevien työntekijöiden mukaan ottamista perustellaan sillä, että nämä saavat usein vähemmän palkkaa ja työsuhde-etuja sekä kärsivät epävarmasta asemasta. Monet heistä ovat perustajien mukaan myös värillisiä, minkä liiton perustajat kokevat sortavana.

Koko yhtiön työntekijöiden määrään verrattuna liiton jäsenmäärä on pieni, sillä Googlella on yhteensä noin 260 000 työntekijää, alihankkijat mukaan lukien.

Liiton tarkoituksena on paitsi neuvotella työehdoista, myös edistää oikeudenmukaisemman työympäristön syntymistä. ”Liittomme tarkoituksena on varmistaa, että työntekijät tietävät minkä eteen he tekevät työtä ja saavat reilun palkan ilman pelkoa väärinkäytöstä, kostosta tai syrjinnästä”, Koul ja Shaw kirjoittavat NYT:n julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Piilaakson yhtiöt ovat aiemmin vastustaneet liittoja ja suosineet sen sijaan yksilöllistä sopimista. Googlen on muun muassa väitetty aiemmin jakaneen potkuja kostona liittoutumista kaavailleille työntekijöilleen. Yhtiön mukaan työntekijät olivat syyllistyneet tietoturvasääntöjen rikkomiseen.

Uuden liiton perustajat painottavat, että työntekijöiden järjestäytyminen on johtanut muutoksiin Googlen toiminnassa. Yhtiö muun muassa luopui Pentagonin tekoälyprojekti Project Mavenin ja kiinalaisen sensuroidun hakukone Project Dragonflyn kohdalla. Molemmissa tapauksissa työntekijät suorittivat ulosmarssin.

Googlen edustaja Kara Silverstein on kertonut NYT:lle yhtiön aikovan jatkossakin toimia suoraan työntekijöiden kanssa.