Venäläistaustainen tietoturvayhtiö Kaspersky Labs lopettaa yhteistyönsä useiden EU-organisaatioiden kanssa. Ilmoitus on seurausta EU-parlamentin äänestyksestä, jossa tuettiin aloitetta muun muassa ”mahdollisesti vaarallisten ohjelmistojen” rajoittamisesta ja kieltämisestä.

Aloitteen takana on parlamentin virolainen jäsen Urmas Paet, joka oli nimennyt raportissaan Kaspersky Labin erityisesti nimeltä ”todistetusti haitallisena” toimijana, kertoo The Register.

Kokonaisuudessaan kyseessä on laaja ja luonteeltaan ei-sitova, kyberpuolustuksen tarpeellisuutta perusteleva aloite. Siinä todetaan muun maussa, että EU:lla ja sen jäsenmailla on tällä vastassaan ennakoimaton uhka, jonka muodostavat poliittisia tarkoitusperiä ajavat valtiolliset kyberhyökkäykset.

Paet arvioi EU:n kyvykkyyden melko hyväksi, mutta toteaa samalla että unionin on ryhdyttävä lisätoimiin. Hänen mukaansa EU:n on ”oltava valmis hyökkäyskannalle”, koska pelkkä puolustautuminen ei aina riitä.

Kaspersky Labsin toimitusjohtaja Eugene Kaspersky veti äänestyksestä omat johtopäätöksensä. Hän ilmoitti Twitterissä, että yhtiö vetäytyy yhteistyöstä muun muassa Europolin sekä No More Ransom -projektin kanssa.

We have protected the EU for 20 years working with law enforcement leading to multiple arrests of CYBERCRIMINALS. Based upon today’s decision from the EU Parliament, we are forced to freeze our cooperation with orgs including @Europol & #NoMoreRansom pic.twitter.com/7dSGn9Bycw

— Eugene Kaspersky (@e_kaspersky) June 13, 2018

Lähde: Tivi