Yhdysvaltain viranomaiset ovat enenevässä määrin ottaneet käyttöönsä kehittynyttä teknologiaa, kuten esimerkiksi erilaisia kasvojentunnistusohjelmistoja. Kriitikot kuitenkin pitävät kasvojentunnistusta toistaiseksi liian epäluotettavana käytettäväksi lainvalvonnassa. Vääristä tunnistuksista voi nimittäin koitua merkittävää haittaa viattomille ihmisille. Näin kävi New Jerseyssä Njee Parksille, joka vietti 10 päivää vankeudessa, koska kasvojentunnistusohjelmisto oli tunnistanut hänet virheellisesti myymälävarkaudesta epäillyksi henkilöksi.

Inputin mukaan poliisi etsi epäiltyä, joka varasti ensin omaisuutta hotellin lahjatavarakaupasta ja karkasi sitten poliisin partioautoon törmäten. Rikospaikalta otetut kuvat analysoitiin Clearview-ohjelmistolla, joka tunnisti Parksin epäillyksi. Ohjelmisto perustuu sosiaalisesta mediasta kerättyihin kuviin.

Parksin omien sanojen mukaan hän ei kuitenkaan ole edes käynyt kaupungissa, jossa varkaus tapahtui. Tapausta käsitellyt tuomari pyysi syyttäjiä esittämään kasvojentunnistuksen lisäksi muita todisteita Parksin syyllisyydestä. Todisteiden puuttuessa syytteistä luovuttiin – mutta vasta sen jälkeen, kun Parks oli viettänyt 10 päivää vankeudessa ja käyttänyt tuhansia dollareita asianajajaan.

Stressiä ja taloudellista vahinkoa

Tapaus ei myöskään ole ensimmäinen kerta, kun joku on pidätetty virheellisen kasvojentunnistuksen takia. Aiemmin tänä vuonna mies vietti Detroitissa 30 tuntia vankeudessa samasta syystä. Yhteistä näille tapauksille on se, että kumpikin miehistä oli tummaihoisia. Kasvojentunnistusohjelmistojen onkin havaittu tunnistavan tummaihoisia heikommin kuin valkoisia.

Vääristä tunnistuksista voi koitua vakavia seurauksia viattomille ihmisille. Stressin lisäksi virheellinen pidätys aiheuttaa usein taloudellisia vahinkoja lakimiesmaksujen ja menetettyjen palkkojen muodossa. Virheiden ja väärinkäytösten vuoksi yhdysvaltalaiset asiantuntijat ja kansalaisoikeusryhmät ovat vaatineet uutta lainsäädäntöä kasvojentunnistuksen käytöstä ja suojatoimenpiteistä, jotta poliisit eivät turvautuisi pelkkään teknologiaan pidätysten tekemisessä.

Parksin pidätyksen jälkeen New Jersey on keskeyttänyt kasvontunnistuksen käytön kehittääkseen käytäntöjään.